lørdag den 3. juni 2017

Mikael Nieme - Manden der døde som en laks.

Bogen er lånt på biblioteket og er en anbefaling fra en gammel skoleveninde.

Denne krimi handler om opklaringen af et brutalt og noget utraditionelt mord på en gammel mand i byen Pajala, som jeg jo lærte så godt at kende i forfatterens bog Populærmusik fra Vitula. Men det er meget mere end en krimi, det er en underholndende indføring i det noget specielle landområdes mentalitet og historie, med lidt surrealisme kastet ind her og der.

Vi følger for størstedelen den kvindelige politiefterforsker Therese, der kommer fra Stockholm og bliver sendt op til Pajala for at opklare forbrydelsen i dette kulturelt splittede område.

Kontrasten mellem storbyen og denne udkantsby, områdets råhed og indbyggernes meget specielle mentalitet, går hende på i starten, men ganske langsomt kommer livet i Tornedal ind under huden på hende.

Selv om det er en krimi med et ganske okay plot, så føles det ikke som om det er forfatterens hovedmål. Det er snarere menneskerne, området og stemningen, der er forfatterens hjertebarn og man kan tydeligt mærke det er et sted han har hjemme og et sted han brænder for. Bogen giver en hurtig og meget interessant overblik over Finland og ikke mindst Tornedals-områdets historie, med fokus på splittelsen mellem at være svensk og finsk. Noget som jeg har efterlyst i de andre bøger jeg har læst om Finland.

Lige som i Populærmusik fra Vittula, har denne bog også steder, hvor forfatteren er ude i noget surrealistisk symbolik, som jeg ikke forstod et muk af. Men den er hurtigt læst, meget underholdende og jeg endte med rigtig godt at kunne lide den.

Manden der døde som en laks får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar