torsdag den 8. juni 2017

Sam Pivnik- Overlever

Bogen er købt på Bogudsalget i 2016 og er lyttet som rigtig god lydbog på Mofibo.

I denne erindringsroman fortæller Sam Pivnik om tiden før 2. Verdenskrig, hvor han voksede op i en lille landsby i Polen. Om tiden under krigen, hvor han blandt andet havnede i Auschwitz, som 14-årig og arbejde med at tømme de godsvogne, der transporterede jøderne til lejrens gaskamre.

Han slutter af med at fortælle om den dødsmarch, han og nogle af hans medfanger blev taget på i de sidste dage inden Det Tredje Riges fald. Endelig fortæller han om, hvordan han som overlever og levende bevis på at Holocaust har fundet sted, flere gange er blevet konfronteret med Holocaust-fornægtere.

Han fortæller også ganske kort om, hvordan han selv kæmpede i Israels Uafhængighedskrig. Hvilket var meget interessant, da den næste bog vi skal læse i Læseklubben er Exodus af Leon Iris, om netop tilblivelsen af Israel og tragedien med skibet Exodus, der sejlede til Palæstina med jødiske emigranter i 1947.

Som alle fortællinger fra kz-lejrene og 2. Verdenskrig er det barske sager. Hver gang jeg læser en af disse erindringsbøger bliver jeg slået af, hvor grotesk det er at jødeudryddelsen overhovedet kunne finde sted. Hvad er det der sker med ellers normale og velfungerende mennesker, der får dem til at anmelde deres naboer eller til mishandle og dræbe andre individer i lejrene og bagefter gå hjem til deres kone og børn, som om intet er hændt. Det er mig fuldstændig ubegribelig.

Meget af bogen handler om, at forfatteren vil have alle de implicerede til at tage ansvar og ikke gemme sig bagved den undskyldning mange af de skyldige forsvarede sig med, nemlig at de bare fulgte ordrer. Det er for nemt at fralægge sig ansvaret. Han fortæller også om, hvordan han selv mange gange efter krigen blev afvist som en løgner, når han fortalte om hvad han havde oplevet.

Bogen er meget kynisk skrevet, han beskriver blandt andet tilfælde af kannibalisme i  lejren og på togene eller hvordan en medfange har talt, at der er 60 forskellige måder fangerne bliver dræbt på i lejrene. Man kan mærke at han stadig er bitter, hvilket er fuldt forståeligt i forhold til det han har været udsat for og at han ikke synes, at mange af de "små fisk" fik den straf de fortjente, der var alt for meget fokus på dem, der var øverst i hierarkiet.

Nu har jeg læst flere erindringer fra mennesker, der har været fange i Auschwitz og jeg kan ikke lade være med at tænke på om den fodboldkamp Rudolf Vrba fortæller om i sin bog, er den samme som Sam Pivnik fortæller om og der er også nogle overlapninger med hensyn til nogle flugtforsøg og efterfølgende henrettelser, der bliver beskrevet i begge bøger, som gør dem endnu mere troværdige, hvis man skulle være i tvivl om ægtheden af deres historie. Hvilket jeg absolut ikke er!

En øjenvidneberetning fra en grusom tid, som det er så vigtigt at vi aldrig glemmer.

Overlever får 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar