tirsdag den 11. juli 2017

George Eliot - Silas Marner

Bogen er fra min elevtid i den nu lukkede Rossels Boghandel i Hjørring og er en genlæsning.

Da den unge væver Silas Marner, uretmæssigt bliver anklaget for et tyveri, som hans nærmeste ven William Dane har begået og der med også mister sin forlovede, rejser han til den lille landsby Raveloe. Her lever han et isoleret og ensomt liv og koncentrerer sig om at at væve og tjene penge. Men alting ændrer sig den dag han får stjålet hele sin formue og en ung kvinde efterfølgende dør af kulde uden for hans dør. Den unge kvinde har nemlig en lille datter, som Silas tager til sig og han kaster nu al sin kærlighed på den lille pige.

Det er et dejligt gensyn med en skøn historie. Jeg havde faktisk glemt alt om hvor meget jeg allerede, da jeg læste den for 17 år siden, elskede fortællingen om den uheldige Silas, der alligevel ender med at trække det længste strå i livets lotteri.

George Eliot er et pseudonym for Mary Ann Evans, der er en af Englands store victorianske forfattere. Det hun gør så godt, er med meget få ord at beskrive en hel personlighed eller stemningen i en situation. Der er ingen stærke tillægsord eller flamboyante sætninger, men efter at have mødt en af personerne ganske kort, er man ikke i tvivl om hvilken type man har med at gøre.

Silas Marner er en elskelig lille roman om hvordan kærlighed kan ændre selv den mest håbeløse situation til det bedre. Jeg har også hendes måske mest kendte værk Middelmarch stående ulæst på hylden og kunne rigtig godt tænke mig at læse den meget snart.

Silas Marner får 5/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar