onsdag den 26. juli 2017

Peter Hessler - Country Driving, A Chinese Road Trip

Jeg kan ikke huske om bogen er købt på Book Depository eller Saxo.com.

Bogen er delt op i tre dele og foregår fra 2001 til 2009. Den første del handler om hvordan forfatteren, der er amerikansk journalist og bosiddende i Kina siden 1995, vælger at tage et kinesisk kørekort. Efterfølgende beslutter han i 2001 at tage på en biltur rundt i Kina, for at se de mange forskellige dele af den kinesiske mur.

Hvilket er ulovligt, fordi alle udlændinges færden i Kina skal registreres, da der er nogle områder i landet, regeringen ikke vil have at udlændinge ser. Samtidig er det er også nærmest umuligt i nogle dele af landet, da det kinesiske vejnet i 2001 er håbeløst underudviklet. Mange steder især i de nordlige landområder, er der simpelthen ikke noget vejnet og kort er en by i Rusland for mange kinesere.

Forfatteren fortæller om hvordan et land på bare et par år går fra at være et land med hovedsageligt cyklendetrafik, til at nærmest firedoble antallet af biler på vejene. De udfordringer det skaber både med infrastruktur, men i den grad også med kulturen på vejbanen. hvor mange stadig kører bil, som om de er på cykel. Hvor ingen bruger blink lys eller for den sags skyld lygterne, heller ikke om natten.

Den anden halvdel af bogen handler om at forfatteren lejer et lille hus i en landsby uden for Beijing. Så følger vi gennem en årrække landsbyens udvikling fra nærmest en uddøende by, forladt af de unge, der søger lykken i storbyerne til at blive et feriemål for storbyfolk.

I den tredje og sidste del, følger forfatteren nogle virksomheder og beskriver, hvordan industriområder dukker op her og der i landet og hvilke konsekvenser det har for de områder, både på kortere og længere sigt. Han går tæt på et par virksomher og beskriver kulturen omkring oprettelse af en virksomhed og forretningmetoderne, som er meget anderledes end hvad vi kender i Vesten. Det er et afsnit, der er meget tung på statistik og tal, men stadig meget lærerigt.

Det er drønende interessant at læse om, for forfatteren taler kinesisk og har lært at aflæse kineserne og deres samfund. Uden at være nedladende, men dog på en humoristisk måde, beskriver han hvordan befolkningen og deres levevis tager de store omvæltninger det økonomiskeopsving i starten af 00´erne skaber. Omvæltninger som for os i Vesten er sket gradvist gennem 100 år, men som i Kina nærmest skete fra dag til dag.

Jeg havde forventet en spændende rejsebeskrivelse, men bogen bød på så meget mere end jeg havde forventet, hvilket overrumplede mig fuldstændig. Den var meget tungere end jeg havde forventet især i det sidste afsnit af bogen. Men formidlingen var helt i top og meget interessant og letforståeligt

Country Driving får 5/5 stjerner 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar