tirsdag den 29. august 2017

Mich Vraa - Peters kærlighed

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

Det er den selvstændige efterfølger til til forfatterens roman Haabet og den anden bog i forfatterens trilogi med temaet Tro, Håb og Kærlighed, som handler om De Dansk Vestindiske Øer og slaveriet.

Man kan læse de to bøger uafhængigt af hinanden, men jeg synes det ville være synd, fordi man så mister en del af den historiske sammenhæng. Jeg valgte at genlæse Haabet inden jeg gik i gang med Peter Kærlighed og det gjorde bestemt ikke læseoplevelsen ringere at have den første bog i frisk hukommelse og den kan uden problemer klare gentagende gennemlæsninger.

Historien handler om Peter von Scholten, der var generalguvernør på De Dansk Vestindiske Øer fra 1827-1848 og som var en af de helt store drivkræfter bag slavernes frigivelse. Hvilket gjorde ham meget upopulær i samtiden, men som i nyere tid har vundet ham stor anerkendelse.

Sammen med von Scholtens historie, har forfatterens videreført nogle af de centrale figurer fra den første bog og det gør at bøgerne fremstår som en helhed og sammen danner en fuldendt historie. Det kan være lidt forvirrende, da historien ikke fortælles kronologisk, men det har ikke den store indflydelse på den grundlæggende forståelse af romanen.

Romanen består af fiktive breve, dagbogsnotater og andre dokumenter, med enkelte originale tekster, der indgår i historien. Gennem disse forskellige måder at fortælle historien, tegner forfatteren et meget velrundet og mangesidet billede af en spændende mand, der havde mange gode egenskaber, men som måske ikke var helt fin i kanterne altid.

Det er selvfølgelig ikke lutter lagkage at læse om slavernes forhold. Noget af det er meget brutalt, men det giver den effekt, at man lige bliver mindet om hvordan realiteterne var dengang og hvordan mange hvide så på sorte mennesker, som værende ringere begavet og stort set ikke andet end dyr. Det er barsk og provokerende læsning.

Det er en helt igennem vellykket fortsættelse på historien om danskerne, slavehandlen og De Vestindiske Øer. Meget anbefalelsesværdig!

Peter Kærlighed får 5/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar