fredag den 6. oktober 2017

Anne Holm Christensen - St. Thomas-mysteriet

- en autentisk familiesaga fra 1800-tallets Vestinden & København.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Vitae.

For nogle år siden kom forfatteren i besiddelse af en flyttekasse med forskellige dokumenter fra Sorterup-familien. Dokumenterne, især 10 dagbøger skrevet af den ældste søn, bød på en spændende familiehistorie, som denne bog bygger på, suppleret op med andre historiskekilder og mange fotografier fra den tid.

Det er historien om fem børn, der kommer i pleje hos tre forskellige familier, fordi deres mor ikke er i stand til at passe dem. Fire af børnene er født på De Vestindiske Øer, hvor det også er sidste gang de så deres far.

Forfatteren har valgt at bygge historien meget enkelt og forståeligt op. Vi følger små bidder af de forskellige familiemedlemmers historie og hun kommer med en meget forsigtig tolkning af hændelsernes forløb, uden at digte vidt og bredt. Hvilket gav en meget afdæmpet og saglig fremstilling.

Jeg synes, det var en fabelagtig fremstilling af 1800-tallets København, hvor forfatteren lader datidens kendte ansigter som Edvard Brandes og Herman Bang fortælle om hvilket miljø det er vi færdes i.

Selvfølgelig sætter det sine begrænsninger, når man arbejder med autentisk materiale, men jeg var lidt skuffet over, at der ikke var mere. Især når det kom til Vestindien, synes jeg der manglede den samme fyldestgørende beskrivelse, som der var af København. Hvilket naturligvis giver sig selv, da Aage, der skiver dagbøgerne, var 8 år da de forlod Vestindien og derfor ikke var begyndt at skrive dagbog endnu og jeg forstår godt at det ikke er bogens primære fokus.

Alligevel kunne jeg godt have brugt lidt mere, der satte Øerne i et historisk perspektiv. Hvordan så samfundet på Øerne ud og hvordan var forholdet mellem sorte og hvide på det tidspunkt, efter slaveriets ophør. Men på trods af det, var jeg meget begejstret for bogen.

Det er en usædvanlig familiehistorie der fortælles, hvor fokus hovedsageligt ligger på de fem børns skæbne og jeg synes det var utrolig spændende at læse om.

St. Thomas-mysteriet får 4/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar