onsdag den 27. december 2017

Brit Bennett - Mødrene

Bogen er lånt på biblioteket.

Historien handler om tre teenagere, hvis indbyrdes forhold med en facebookopdatering, nok ville betegnes som "meget kompliceret". De tre teenagere er Nadia, Luke og Aubrey, hvis liv i den lille californiske by Oceanside, en sommer bliver viklet uigenkaldeligt ind i hinanden. Nadia, hvis mor lige har begået selvmord, er bogens primære hovedperson.

Det er også som titlen beskriver, en bog om mødre: om dominerende mødre, om mistede mødre, om de mødre der aldrig skulle have været det, om mødre der aldrig blev mødre og ikke mindst om den gruppe velmenende "mødre", der er grundpillerne i den lille kirkemenighed i Upper Room Chapel og som består af en samling ældre kvinder.

Vinklen med den rolle kirken, præsten og ikke mindst "mødrene" spiller i lokalsamfundet og personernes daglige liv, er ikke noget vi kender fra eller har tradition for i Danmark. Men gennem gruppen af "kirkemødre" - historiens vi-fortællere, bliver det en interessant del af fortællingen og de tre teenageres liv.

"Mødrene" er fordomsfulde, har skarpe meninger om det der sker med de tre unge og ikke mindst om Nadia, uden de dog tager nogen aktiv del i historien eller for den sags skyld gøre noget for at hjælpe de tre unge mennesker. Det er en vinkel, der gør bogen anderledes og læseværdig i forhold til andre bøger med samme emne og kirkens fremtræde rolle, men fraværet af tro og religion var i den grad også bemærkelsesværdig.

Rammerne for historien står meget stærk, men der hvor jeg synes dens svagheder ligger, er i personerne, der er troværdige, men desværre for mit vedkommende også meget nemme at glemme igen. Det meget mainstream emneområde fangede mig, men bed sig ikke for alvor fast. Det handler om ung kærlighed, fejltrin og det alt overskyggende, hvad nu hvis?! Hvad hvis de hver især havde valgt anderledes, eller Nadias mor ikke havde begået selvmord eller aborten ikke var blevet gennemført? Hvad var der så sket?

Det er en hyggelig bog, hvis fortælling om disse skrøbelig unge menneskers liv sugede mig til sig, men som efterfølgende ikke helt hang fast i min bevidsthed. Sproget og historien er enkelt, flydende og medrivende, på grænsen til at være så enkel, at det nærmest er en YA-roman, men så alligevel ikke, for der er en uro og en dybde i historien, som man sjældent finder i YA-bøger.

Mødrene får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar