torsdag den 28. december 2017

Emily Ruskovich - Idaho

Bogen er lyttet som engelsk lydbog på Mofibo.

En dag da ægteparret Jenny og Wade er i skoven med deres to døtre for at samle brænde, sker der noget grufuldt, som ændrer de fire familiemedlemmers liv for altid. Nogle år senere prøver Wades nye kone Anne, at stykke begivenhederne i skoven sammen, inden Wade i hans tilstand af tidlig demens, glemmer hvad der skete.

Aldrig havde jeg gættet udfra den smukke forside, at indholdet i denne bog ville være så mørkt og hjemsøgende som det er. Gennem flere uventede og anderledes fortællere, får vi nøje udvalgte dele af historien og kan nogenlunde stykke et samlet billede af hændelserne sammen.

Første gang bogen skiftede fortæller, var jeg meget forvirret og kunne ikke helt forstå hvor forfatteren ville hen med det meget markante skift. Men de nye fortællere tilføjer uventede detaljer og synsvinkler på det skete. Hele bogen igennem er der dog, en gennemgående usikkerhed omkring det der bliver fortalt og hvis man ikke er til slutninger med løse ender, så vil jeg nok ikke anbefale denne.

Sproget er fuldendt og nærmest smertefuldt poetisk. Med den sikkerhed og overbevisning historien fortælles med, virker det ikke som en debut, men mere som om den er skrevet af en garvet forfatter, der kan sit kram og kender sine virkemidler. Hvilket var et mindre minus for mig. Det føltes som om forfatteren havde alt for stram kontrol med historien. Den var rent stilmæssigt nærmest for perfekt, hvis man kan sige det sådan, det blev lidt kedeligt.

Smuk, men på samme tid dybt forstyrrende roman om skyld, tilgivelse og hvad der driver mennesket til visse handlinger.

Idaho får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar