søndag den 10. december 2017

Lev Tolstoj - Khadzji-Murat

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Hoff & Poulsen. Jeg har tidligere læst Krig og fred af samme forfatter.

I forordet til romanen forklares det, at det er forfatterens sidste roman, der blev udgivet uredigeret post mortem. Hvilket gør at der nogle steder er nogle små svipsere og historien forekommer en anelse usammenhængende.

Jeg synes det var interessant at se, hvor medrivende og interessant historien alligevel var i sin uredigerede form, det siger noget om hvilken format forfatteren havde.

Det er historien om den legendariske og karismatiske kriger Khadzji-Murat ( nogle gange også stavet Hadji Murad), der kæmpede på oprørenes side under krigene mellem blandt andet Tjetjenien og den russiske hær. Efter nogle stridigheder med oprørenes leder Sjamil, overgiver Khadzji-Murat sig til russerne og vil kæmpe på deres side, men hans familie bliver taget som gidsler af Sjamil og russerne tør ikke stole på ham.

Jeg synes det var svært at holde styr på alle de mange fremmedlydende navne og hvem der var på hvilken side. Selvfølgelig giver de russiske navne sig selv, men der var en del af bjergfolkene, der var på forskellige sider. Det skabte lidt forvirring.

Men bogen er heldigvis ikke så lang og Tolstoj har en formidabel måde, med ganske få ord at skabe en hel personkarakteristisk, så det står helt klart hvilken type menneske man har med at gøre. Han er meget kritisk i sin fremstilling af den russiske hær og især zaren får en ordentlig omgang, der resulterede i at bogen ved sin første udgivelse var stærkt censureret.

En stemningsfuld og stærk roman om krigens paradokser. Hele bogens tema er fint klarlagt i bogens indledende og afsluttende historie om fortælleren, der forsøger at plukke en smuk vild blomst i vejkanten, men ender med at ødelægge den i forsøget.

Khadzji-Murat får 4/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar