lørdag den 27. januar 2018

Amor Towles - En gentleman i Moskva

Bogen er lånt på biblioteket.

I 1922 bliver Grev Alexander Rostov dømt til livsvarigt husarrest på Hotel Metropol i Moskva. Hvis han sætter en fod uden for hotellets område bliver han skudt. Han straffes af Folkets Domstol, fordi han er adelig og dermed kommunistpartiets fjende nummer et. Han tilbringer nu de næste 40 år, som tvungen gæst på hotellet, men en gentleman kan heldigvis få det bedste ud af alle situationer.

Bogen er ren fiktion, men forfatteren har hentet inspiration til romanen fra virkelige skæbner.

Det er en utrolig velformuleret og meget filosofisk roman, der byder på mange tankevækkende situationsbilleder og som sætter bolsjevikkerne og det kommunistiskestyre under et lidt komisk lys. Den viser hvad Rusland mistede som nation, ved helt at udradere denne højtuddannede del af befolkningen.

Grev Rostov er en yders tiltalende og charmerende person. Han er en mand, læseren med det samme udvikler sympati for - han er personificeringen af den perfekte gentleman. Man jubler over hans tilgang til livets udfordringer og frydes over hans overlegenhed og de gange han snyder dem, der tror de har overtaget.

Man følger dette store prestigefyldte hotel og dets personale fra slutningen af dets storhedstid og igennem kommunistpartiets hærgen. Det bliver ikke ramt lige så hårdt som resten af Rusland, men forbliver en harmonisk og nærmest eventyrlig lomme. Hvor virkeligheden kun lejlighedsvis kommer ind via de personer, der besøger Rostov gennem årene.

Det er hyggelig læsning, men den virkede nogle gange lidt stillestående og de filosofiske/ ideologiske udredninger føltes til tider meget lange. Historien havde en dejlig stemning, men var lidt for virkelighedsfjern og eventyrlig efter min mening.

En gentleman i Moskva får 4/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar