tirsdag den 16. januar 2018

Elvira Fragola - En vidunderlig vinter i Mumleby

Bogen er lånt på biblioteket og læst højt for min 8-årige datter. Vi havde ikke tid til at læse den før jul, hvilket nok ville have været optimalt, men det fungerede nu også godt her efter jul og nytår.

Historien foregår i Mumleby et eller andet eventyrligt sted i Danmark. Her møder vi hovedpersonen Vera og hendes bedste veninde, den meget fantasifulde og livlige Astrid. Vi følger deres hyggelige forberedelser op til jul og tiden helt frem til fastelavn.

Det er en hyggelig bog og min datter nød hvert minut vi læste af den. Den læner sig meget opad Astrid Lindgren og hendes Bulderby-bøger, men er alligevel helt sin egen.

Bogen emmer af hyggelig hverdagsmagi og undervejs er der indsat opskrifter på småkager, lussekatter, julepynt, islygter og meget mere, som man kan prøve af og dermed få endnu mere ud af historien.

Som oplæser havde jeg dog nogle problemer med bogen. For det første var der steder, hvor oplæsningen ikke flød særlig godt. De meget lange sætninger, fik mig til at tabte pusten undervejs og  tungen slog knuder for at få det hele med.

For det andet var der mange ord, som var brugt i en forkert betydning og sammenhæng. Jeg er langt fra sprogekspert, men det irriterede mig hen ad vejen og overskyggede den dejlige historie. For eksempel betyder "at rufle" ikke at stjæle, som er det der menes i teksten og et sted stod der, at der var en der spurgte "beundringsværdigt om noget", når det skulle have været beundrende. Jeg ved heller ikke hvor mange, der løber rundt om juletræet og i huset til "På loftet sidder nissen"? Langt de fleste vi kender gør det til "Nu er det jul igen"?! Men måske er det forskelligt fra egn til egn.

Hvis det er meningen at alle disse "sprogfejl" er en del af det finurlige børneunivers bogen foregår i, så er jeg ikke fan. Jeg synes godt, det kan være sprogligt korrekt, selv om det skal forestille at være et barn, der fortæller eller selv om det er skrevet til børn. Hvis det ikke er meningen, synes jeg forlaget har sovet i timen, det burde have været fanget under redigeringen.

Men som sagt en sød og magisk vinterfortælling, som min datter elskede og vi har allerede bestilt Et fantastisk forår i Mumleby på biblioteket.

En vidunderlig vinter i Mumleby får 4/6 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Det lyder som en rigtig hyggelig bog, men jeg ville også blive irriteret over de mange fejl. Ærgerligt :-/


    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
  2. Det ville ikke have irriteret mig, hvis det bare var en enkelt fejl ( det er jo nærmest normen i bøger nu om dage), men når det gentager sig flere gange, så går jeg hen og bliver meget pernitten.

    SvarSlet