fredag den 12. januar 2018

Matthew Reilly - The Great Zoo of China

Bogen er købt på Saxo.com.

CJ, der til daglig er leder af krybdyrsafdelingen i San Francisco Zoo og som er ekspert i krokodiller og deres adfærd, bliver sendt til Kina som rapporter for National Geographic, for at dække afsløringen af et sensationelt og hidtil meget hemmeligt projekt.

Et projekt som Kina har arbejdet på at få stablet på benene i 40 år. Nemlig verdens første mega-enorme-kæmpe-fuldstændig overdimensionerende zoologiskehave med drager. Rundvisningen går dog langt fra som planlagt. For dragerne vil nemlig gerne ud i det fri og de viser sig at være mere intelligente og udspekulerede end nogen nogensinde kunne forestille sig .

Jeg har aldrig hverken set eller læst Michael Crichtons Jurassic Park og det tror jeg kommer mig tilgode, da jeg ikke kan sammenligne de to, hvad man nok umiddelbart ville gøre. Men af det lidt jeg ved om før nævnte, så ligner de to koncepter meget hinanden.

Der er fart over feltet og smæk på drengen fra start til slut. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når blod står ud som et springvand, indvolde eksploderer udover det hele, mænd bliver bidt midt over og lunger bliver suget ud af munden. Men heldigvis er det hele så urealistisk, at selv jeg, der ellers er den største pivskid, når det kommer til blodige mord i krimier, bare trækker på skuldrene og læser videre. Fordi der er så meget af det, bliver blodbadet dog også hurtig ensformigt at læse om.

Bogen er meget let fordøjelig og ekstremt læsevenlig. Den er skrevet med stor skrift i ultrakorte kapitler på maksimalt 1-2 sider, med korte afsnit på 4-5 linjer, hvor de er kortest. Der er desuden indsat skitser og kort for ca. hver 3-4 sider, så man nærmest flyver i gennem den.

Det er en semi-underholdende spændingsroman, hvis man kan se bort fra den amerikanske selvtilfredshed og arrogance, som bogens plot er bygget op over. Nemlig det at alle andre nationer kun ønsker at være som det prægtige Amerika og at det eneste Kina mangler for at blive en supermagt på linje med USA, er en forlystelsespark der kan overgå Disneyland. Der er åbenlyse bemærkninger om, at kineserne ikke har evnerne til at skabe deres eget, men kun lever på andre landes ekspertise. En opfattelse der, selv om bogen er et par år gammel, var slemt ude af trit med virkeligheden allerede dengang.

Jeg synes bogen var underholdende, men også lidt tåbelig. Men som med film, er der dage man gerne vil se The Sound of Music eller  Far from the Madding Crowd og dage, hvor man har lyst til at se Die Hard eller måske Rambo. Denne roman hører helt sikkert til de dage, hvor man har lyst til noget i den sidste kategori.

The Great Zoo of China får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar