torsdag den 15. februar 2018

Julia Alvarez - I sommerfuglenes tid

Bogen er købt brugt på Saxo.com og læst sammen med The Read Around the World Book Club.

Romanen skildrer de fire Mirabal søstres opvækst og liv i Den Dominikanske Republik under diktator Trujillos regime. De fire søskende og deres familier var tæt forbundet med oprørsbevægelsen, der arbejdede på at vælte Trujillo og befri dominikanerne fra han jernnæve.

Efter at have læst Bukkens fest af Mario Vargas Llosa, følte jeg mig godt klædt på til at læse mere om Den Dominikanske Republik. I Bukkens fest fremhævedes det flere gange, at det var drabet på de tre af Mirabal-søstrene, der var direkte skyld i optrapningen af modstanden mod diktatoren, der et halvt år senere mundede ud i han likvidering.

Desværre synes jeg, det var en meget fesen fremstilling af de stærke personer de fire søskende var og den betydning de havde for Trujillos fald. Sproget var ikke noget særligt og kom slet ikke i nærheden af formatet i  Llosas værk. Den danske oversættelse føltes i hvert fald klodset og på et meget lavt niveau.

Romanen følger pigernes liv helt fra de er børn og frem til de tre af dem bliver myrdet. Jeg kan godt forstå at forfatterens fokuserer på meget dagligdags ting, pigernes skoletid og den yngste søsters dagbogsnotater, som viser, at der var tale om helt almindelige piger, der startede med at leve helt almindelige liv, med kærestesorger og så videre. Men der var for meget af det og jeg synes, det gav mange trivielle og kedelige passager og måden hun gjorde det på, trækker efter min mening, den helte status søstrene har ned.

Det er svært at skrive en fiktiv historie om personer, der rent faktisk har levet og som har et så stærkt eftermæle som disse søstre, fordi meget af det bliver gisninger omkring deres personlighed og tanker. Jeg synes desværre ikke det lykkedes særlig godt for forfatteren, at danne et helstøbt og tilfredsstillende indtryk af søstrene med denne roman.

I sommerfuglenes tid får 2/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar