mandag den 26. februar 2018

Kazou Ishiguro - The Remains of the Day

Bogen er købt på Waterstones hjemmeside for julegavepenge jeg fik af min moster og den er læst og diskuteret sammen med Læseklubben.

Den aldrende butler Stevens tager i 1956 på sin første ferie nogensinde. Rent geografisk tager han en road trip gennem det vestlige England for at besøge miss Kenton, som han tidligere har arbejdet sammen med.

Men samtidig tager han også en tur igennem sit liv i form af minder om forskellige skelsættende hændelser. Han gennemtænker og genovervejer, mange af de ting han har oplevet. Gjorde han rigtig i nogle af de ting han gjorde, eller kunne han have reageret anderledes?

Det er en stærkt fascinerende historie, som jeg ikke var helt sikker på, hvad jeg skulle forvente mig af, da jeg startede på den. Stevens er en underlig fisk. Så meget et produkt af den tid, den opvækst og det erhverv han har haft og den stilling han stadig bestrider. Man mærker hans famlende møde med nye tider og hvordan han langsomt kommer til klarhed over fortidens ikke så behagelige skygger.

Hvis man er på udkig efter en historie med gang i og store armbevægelser, så er det ikke med denne roman man finder det.  Handlingen, som er ganske tragisk, udspiller sig i de helt små nuancer og selv om den var relativ hurtig læst, så kræver den at man går ned i tempo og virkelig har følehornene ude efter de små detaljer.

Forfatterens beskrivelse af denne overkorrekte og følelsesforskrækkede dinosaur af en mand er det mest fantastiske ved hele bogen. Det er så stærkt og bevægende et portræt af en forældet verden og nye tider der mødes og hvordan Stevens kommer over ens med sin fortid og omfavner resten af sine dage.

Der var delte meninger om bogen i Læseklubben, men det var i hvert fald en virkelig god bog at diskutere, for der var mange ting at tage fat i og jo mere jeg tænker på historien, jo mere imponeret bliver jeg over forfatterens evner til at beskrive denne meget særlige mand og hans verden.

The Remains of The Day får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar