tirsdag den 20. februar 2018

Leymah Gbowee - Ikke mere at miste

- En kvindes kamp for at befri sig selv, sine børn og sit land.

Bogen er købt nedsat i Betty Mogensens Boghandel i Hjørring og læst i forbindelse med den amerikanske Black Awerness Month.

Dette er forfatterens fortælling om, hvordan det lykkedes hende at komme ud af en svær depression, som er en følge af den altødelæggende og forfærdelig borgerkrig i hendes hjemland Liberia, der spreder hendes familie for alle verdenshjørner og hendes forhold til en voldelig mand, der banker hende og nedgør hende.

Alt det får hun vendt til, at være talskvinde for en kæmpe organisation, der får kvinder i flere afrikanske lande til at stå sammen og kæmpe for deres rettigheder og ikke mindst fred i deres lande. Denne kamp, der har vakt stor international opmærksomhed og har vundet hende hæder og mange priser, blandt andet Nobels Fredspris i 2011, har også sine omkostninger.

For at nå der til hvor hun er, har hun måttet lade sin søster og mor stå for opdragelsen af sine børn og for at kunne holde ud at lægge øre til de mange skræklige kvindeskæbner, udviklede hun på et tidspunkt et livsfarligt alkoholforbrug. Men alligevel er hun blevet ved med at kæmpe.

Det er en beundringsværdig historie om en fantastisk modig kvinde, der sammen med andre af samme støbning kæmper for at forbedre forholdene for afrikanske kvinder i borgerkrigs helvederne rundt omkring. Jeg kan godt lide, at hun på igen måde forsøger at fremstille sig selv som en eller anden perfekt helgen med alle de rigtige holdninger. Hun skriver åbent og ærligt om sine fejl og personlige nedture.

Hvor er jeg glad for, at der er mennesker og især kvinder ude i verden, som har modet og evnerne til at gøre en forskel og som aldrig giver op, når tingene ser håbløse ud. Hun har med rette fortjent alle de priser og al den hæder hun har modtaget gennem årene. Gid der var flere af hendes slags.

Ikke mere at miste får 5/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar