søndag den 11. februar 2018

Tove Fleischer - Kærlighed i kommunismens tid

- Et dansk liv i DDR

Bogen er lånt på biblioteket.

Forfatteren fortæller i bogen, om hvordan nysgerrighed rettet mod landene bag jerntæppet, fører hende til et sprogkursus i Jugoslavien. Her møder hun en spændende ung mand fra Østtyskland, der senere bliver hendes ægtemand og hvordan hun under store besværligheder flytter til DDR og oplever det diktatoriskesystemet på tæt hold.

Det er en på alle måder en enormt underholdende og oplysende bog at læse. Fortællingen er godt struktureret. Sproget er meget skarpt og teksten velformuleret. Man får som læser et stort indblik i baggrunden for DDRs opståen og hele udvikligen i zonen og i Østeuropa i det hele taget.

Med en god portion humor hører vi også om hendes personlige erfaringer med DDR regimet, Stasi, grænse- og toldbetjente og hvordan hun lærer at leve med manglerne og ikke mindst lærer at arbejde rundt om de mange love og regler.

Hun tegner et levende, meget ærligt og nøgternt billede af DDR, men det er fortalt med stor respekt og kærlighed til landet og dets befolkning. Hun fremhæver, at det ikke nødvendigvis var otte dårlige år hun boede i landet, men i hvert fald otte meget anderledes år.

Mellem hvert kapitel var der indsat artikler, som jeg i starten ikke helt kunne forstå hvorfor de var der, men som jeg gættede, er det stykker skrevet af forfatteren til Aarhus Stiftstidende. Bogen er udgivet i et sjovt format, der er lidt mindre og noget smallere end de gængse og den mindede mig lidt om en guide- eller rejsebog.

Eneste minus og det er et meget lille minus, som kun står for min egen regning, er at ordet "italesætte", som er blevet et modeord de sidste par år. Det blev brugt rigtig mange gange og jeg kan ikke klare det ord! Jeg får nærmest små røde prikker over det hele, når jeg hører eller læser det, men generelt var bogen så velskreven, at jeg næsten kunne se bort fra det.

Har man lyst til at læse om en næsten glemt tid, en anderledes verden, som ikke mange danskere har oplevet på tæt hold, så er det her den perfekte bog.

Kærlighed i kommunismens tid får 5/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar