søndag den 25. marts 2018

Iain Pears - Vejskiltets modbevist

Jeg har haft bogen i mange år og kan ikke helt huske, hvor jeg har den fra.

Historien foregår i England i starten af 1660´erne. Den er fortalt gennem fire forskellige mænd, der hver især kommer med deres udlægning af hvad der skete i forbindelse med mordet på Dr. Grove. Efterhånden som man bevæger sig gennem de fire mænds meget forskellige versioner, går det op for læseren, at intet eller ingen er som det giver sig ud for at være ved første øjekast.

Det er en meget lang, meget omfattende og indviklet bog, der kræver en del af sin læser. Den er på over 600 sider og det føltes til tider som meget lange 600 sider.

Handlingen udspiller sig på baggrund af de indviklede politiske forhold, der var i England i 1600-tallet med kampen mellem Kongehuset og Oliver Cromwell, der efter sin død efterlod landet totalt splittet. Jeg ved ikke specielt meget om Englands historie, så derfor føltes noget af det meget forvirrende og en anelse tørt.

Men som helhed er bogen bygget genialt op med disse forskellige fortællere, hvor af den ene er mere løgnagtig og bedragerisk end den næste. Man følger med forundring, hvordan deres sande jeg, langsomt bliver åbenbaret i de andre mænds fortællinger og man morer sig over de forskelliges opfattelse af dem selv, i forhold til hvordan andre ser på dem.

Alle deler de dog de samme fordomme, bare i forskellig grad. Blandt andet foragten for de fattige og dem der står under dem i samfundet og mest af alt ideen om at kvinder er uduelige og står langt under mænd i intelligens og kunnen. Bogen er desuden spækket med datidens mange vildfarelser indenfor naturvidenskab og lægekundskab, der sætter tidsperioden i perspektiv.

Underholdende og meget genialt opbygget, men den føltes godt nok meget langtrukken til tider.

Vejskiltets modbevis får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar