søndag den 4. marts 2018

Jesper Bugge Kold - Krigsturisten

Bogen er lånt på biblioteket. Af samme forfatter har jeg tidligere læst Vintermænd og Land i datid.

Historien handler om Niels, der er groet fast i sit kedelig ægteskab med Annemette og jobbet som gymnasielærer. Da Michael, en gammel ven, tilbyder ham at komme med til Beirut, hvor Michael, der er en prisvindende fotograf har en opgave, slår han til med det samme.

Beirut bliver blot en af de mange krigsdestinationer Niels og Michael besøger i deres jagt på spænding og det adrenalinsus, det giver dem at bevæge sig rundt disse farlige steder. Hjemme falder det hele fra hinanden i takt med, at  Niels udlængsel forstærkes.

Det er en utrolig skarp og velskreven bog, der gennem fortælleren Niels, giver et billede af vor tids besættelse af ekstremsport og ekstremturisme, hvor udøverne bevæger sig længere og længere ud på kanten og hvor tingene skal være farligere for hver gang. Bogens vekslen mellem udelivet og hjemmelivet, giver bogen en fin kontrast.

Mange af beskrivelserne fra Niels dagligdag, var meget genkendelige og sad lige i skabet. Jeg måtte især trække på smilebåndet med hensyn til hvordan teenagesønnen beskrives, det kan alle forældre til teenagere vist forholde sig til. Det var også tydeligt at forfatteren har brugt meget tid på research omkring de mange krigsdestinationer. Stemningen og tumelten var levende og de forskellige lande stod knivskarpt.

Niels var dødirriterende som hovedperson, han var ikke tilfreds nogen steder i sit liv, meget egoistisk og hans evne til at se splinten i sine medmenneskers øjne, men ikke bjælken i sit eget, var enormt frustrerende. Det var svært at finde medlidenhed med ham, for han er sådan set ude om det selv.

Jeg synes der var nogle dødepunkter undervejs, hvor jeg følte historien mistede sin fremdrift, men generelt var det en meget læseværdig og lytteværdig roman.

Krigsturisten får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar