mandag den 12. marts 2018

Naomi Alderman - Kraften

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Alhambra.

Romanen er skrevet, som om det er en mand der hedder Neil, der har skrevet denne forhistoriske roman. En bog, der fortæller om det historiske forløb efter, at alle kvinder pludselig udviklede evnen til at udsende dødelige elektriske impulser og dermed fik evnen til at dræbe. Denne kraft tipper magtbalancen mellem kønnene.

Der var mange ting i denne roman som jeg ikke brød mig om, men der var heldigvis også nogle ting som jeg synes var geniale.  Selve udførelsen af historien og især bogens personer, havde jeg en del problemer med.

Historien følger tre-fire kvinder og en enkelt mand og det var tydeligt, at personerne kun blev brugt til, at få historiens pointer frem. Jeg synes de var alt for ens og jeg manglede noget mere alsidighed. Fordi personerne var uden så mange nuancer, kæmpede jeg meget med at bibeholde en interesse for, at følge de forskellige personers historie.

Når det er sagt, så er den måde romanen er bygget op på, ekstremt intelligent. Lige fra de indledende og afsluttende breve, hvor den sidste sætning i det sidste brev sætter hele romanen i relief, til den provokerende tankeproces hele romanen sætter i gang hos læseren. Forfatteren vender totalt op og ned på de indgroede fordomme om mænd og kvinder. Hun viser alle de mange undertrykkende scenarier med omvendt fortegn. Det er meget udfordrende læsning.

Jeg var lidt skuffet over, at bogen i bund og grund er sat op og føles som en af de mange YA-dystopisk-serie, der er udkommet de sidste mange år. Men hvor mange science fiction og dystopiske romaner forgår i en ikke så fjern fremtid, så lader forfatteren denne roman foregå i nutiden og historien der udspiller sig, er allerede fortid. Det synes jeg var et spændende take på hele tidsforståelsen og det var også en af de ting, jeg godt kunne lide.

Jeg har meget svært ved at se romanen, som en feministisk bog eller som en fortaler for kvinderettigheder. Fordi alle kvinderne i bogen, når de får kraften og dermed magten, begynder at opføre sig som mænd og allerede der, er vi tilbage i de fastgroede fordomme om kønnene.

Kraften får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar