torsdag den 15. marts 2018

Thordis Elva og Tom Stranger - Rejsen mod tilgivelse

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Straarup & Co.

Da islandske Thordis er 16 år, bliver hun efter en fest, hvor hun er nærmest bevidstløs af alkohol, voldtaget af sin kæreste den 18-årige Tom, der er udvekslingsstudent fra Australien. Flere år senere tager hun kontakt til Tom og efter at have skrevet frem og tilbage i otte år, beslutter de at mødes ansigt til ansigt i Cape Town i Sydafrika.

Det er med nerverne og følelserne uden på tøjet, at man som læser tager med på denne svære og meget usædvanlige rejse. Hvor man ikke bare bliver konfronteret med selve voldtægten, men også med de ødelæggende konsekvenser det har for de involverede, ikke kun for offeret, men i dette tilfælde også for voldtægtsforbryderen.

Hvor jeg med det samme var på bølgelængde og havde stor forståelse og respekt for Thordis og beundrer hende for at være så stærk, at hun kan tage det skridt og række en hånd ud mod sin voldtægtsmænd, så var det meget svært at få styr på mine føleser med hensyn til Tom. Han virker som en fin fyr. Han angrer, det han har gjort og er tydeligvis mærket meget dybt af det. Men jeg kunne mærke et klart forbehold mod at synes om ham, fordi voldtægten hænger over ham som en mørk sky.

Det er en rå og meget ærlig rejse man som læser kommer på, når de to mødes og fortæller deres livshistorier, mens de vandrer rundt i Cape Town, der er udråbt til at være den by i verden, hvor der bliver begået flest voldtægter. Man kan ikke undgå, at blive berørt af hvad de begge har været igennem og hvordan de kæmper for at lægge det bag sig og for at komme ud som hele mennesker på den anden side.

Hvor Thordis har bearbejdet voldtægten i mange år, blandt andet ved at offentliggøre sin historie og er kommet meget langt med sin egen heling. Så kan man tydelig mærke, at det er helt anderledes for Tom. De kapitler han har skrevet, er vendt meget indad, hvor han bearbejder sin egen psyke og prøver at finde sin plads i livet igen.

Det er meget specielt at læse Thordis og Toms historie, det er sjældent man på denne måde, får begge synsvinkler i en voldtægtssag. En utrolig stærk bog, der fortæller om en unik og meget overvældende følelsesmæssig rejse.

Rejsen mod tilgivelse får 6/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar