søndag den 29. april 2018

Evan S. Connell - Mr. Bridge

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Olga.

Sidste år læste jeg romanen Mrs. Bridge, hvor man gennem korte vingetter oplever hovedpersonens liv som mor, husmor og hustru i 1930´erne og 40´ernes Amerika. I denne roman kommer man helt tæt på hendes mand, den hårdt arbejdende advokat mr. Bridge og hører om hans syn på livet, verdenen og familien.

Det er et fantastisk nærgående og intimt portræt, man som læser får af de to meget forskellige personligheder og deres ægteskab. Som læser kommer man tæt på de tanker, de gør sig om hinanden, børnene og menneskerne omkring dem. Løbende kommer der små overraskende og i mr. Bridge tilfælde, ikke altid positive indblik i bærende karaktertræk og holdninger.

Man får indblik i både, hvordan han opfatter sig selv og bevæggrundende for blandt andet, hvorfor han arbejder hele tiden. Gennem personerne han omgås, konen, børnene, sekretæren og vennerne, får man udfra de ting de beskriver, at vide hvordan omverdenen opfatter ham og deres syn på hvem han er og hvad han står for. Det er meget sindrigt skrevet.

Jeg var bange for, at Mr. Bridge ville være en kedelig gentagelse af alle hændelserne i Mrs. Bridge, men det er det på ingen måde. De to romaner supplerer hinanden perfekt og jeg synes næsten man går glip af noget, hvis man ikke læser dem begge to. Romanerne er så godt og levende skrevet, at selv trivielle daglige foreteelser, som ellers ville være kedelige, fik forfatteren mig engageret i og gjort til noget vedkommende.

For mig var Mrs. Bridge en anelse bedre end Mr. Bridge. Måske fordi jeg selv har været hjemmegående husmor i ni år og kunne sætte mig i hendes sted og forholde mig til de tanker hun gør sig, om familien, børnene og manden der arbejder nærmest i døgndrift. Men som skrevet før, så er de to romaner uforlignelige sammen.

Mens jeg gik og ventede på, at modtage Mr. Bridge fra forlaget, var der sjovt nok en reference til den i Vi er ikke os selv af Matthew Thomas, som jeg var ved at læse på det tidspunkt. Hovedpersonen Eileen, har lige født deres søn og kan ikke finde på et navn til barnet. Da hun er under tidspres, kigger hun rundt i hospitalsværelset efter inspiration og hendes blik falder på den bog, om en husmor, som hun er ved at læse og sønnen kommer til at hedde Connell. Det er sjovt, når man forstår sådan nogle litterærereferencer.

Mr. Bridge får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar