søndag den 22. april 2018

Mary Lynn Bracht - De bortførte piger

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Gads Forlag.

Allerede da jeg sagde ja tak, til at læse bogen, vidste jeg at det ville blive en meget svær og barsk bog at læse. Den handler nemlig om de omkring 200.000  koreanske kvinder, der blev bortført fra deres land af japanerne under 2. Verdenskrig og sendt til andre lande, for at tjene som prostituerede for det japanske militær. Noget der har været fortiet i mange år og som de japanske myndigheder, aldrig rigtig har ville vedkende sig.

Historien her er fortalt gennem søskendeparret Hana og Emi, der er Haenyeo kvinder. Det er en stolt stamme af stærke og selvstændige kvinder, der forsørger sig selv, ved at dykke efter havets frugter og sælge det på markedet.

En dag da Hana og moren er ude og dykke, ser Hana en soldat inde på stranden, hvor lillesøsteren Emi sidder og passer på fangsten. Hana afleder soldatens opmærksomhed fra søsteren og ender dermed selv med, at blive bortført. Romanen skifter mellem Emi i nutiden og hvad der skete efterfølgende med Hana dengang i 1943, da hun blev bortført og sent til et bordel i Manchuriet.

Det er barsk og meget grænseoverskridende, at læse om de voldsomme voldtægter og de mange misbrugte piger og deres ulykkelige skæbner. Hanas del af historien, som foregår i 1943 var både den værste del at læse, men også den mest medrivende og interessante. Den del fortalte om hvor udsatte og hjælpeløse kvinder er i krigssituationer. De dele af romanen kunne jeg rigtig godt lide.

Desværre fortælles Emis historie nærmest udelukkende via flashbacks, hvilket jeg aldrig har været den helt store fan af, især når der er så mange, som i denne bog. For eksempel spørger Emis datter om noget, som udløser et fem siders langt flashback og en sætning efter det er slut, udløser en ny ting et endnu længere flashback. Nogle gange var der oven i købet et flashback inde i et flashback.

Hvis man ikke har noget imod den form for fortællerstil, er jeg sikker på, at det vil være en god roman og jeg synes slutningen var meget bevægende.  Det er i hvert fald en vigtig bog at læse, fordi den sætter ord på en ubehagelig del af 2. Verdenskrigs historie, som hidtil har været fortiet og som alt for få kender til. Men ærgerlig nok for mig, overskyggede fortællermåden i store dele af romanen, helt bogens budskab og havde stor indflydelse på min oplevelse af historien.

De bortførte piger får 3/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar