søndag den 8. april 2018

Matthew Thomas - Vi er ikke os selv

Bogen er købt hos William Dams Boghandel og er lyttet som engelsk lydbog på Mofibo.

Historien handler om Eileen, der er barn af irske immigranter. Man følger hendes opvækst i det barske miljø i Queens i 1941 med meget druk og stor fattigdom.

Hun møder Ed Leery og gifter sig med ham, i håbet om at de sammen kan opnå den amerikanske drøm. Men Ed har ikke de samme ambitioner som Eileen og da han får Alzheimers i en tidlig alder, brister alle Eileens drømme om økonomisk velstand og den lykkelige kernefamilie.

Hvis det ikke var fordi, jeg lyttede til bogen som lydbog, var jeg aldrig kommet igennem den. Hele første halvdel var én lang ørkenvandring, hvor historien aldrig greb mig helt og hvor jeg blev mere og mere frustreret over at Eileen, der er sygeplejeske, ikke opfanger de meget tydelige signaler om, at der er noget galt med Ed. Jeg var flere gange ved at opgive, for historien var simpelthen bare for uinteressant og kedelig.

Heldigvis holdt jeg ud og da Ed endelig får diagnosticeret Alzheimer, så bliver historien pludselig en helt anden. Selv om Eileen er meget kynisk og jeg ikke altid kunne forstå hendes valg. Så er det en meget bevægende historie, om at livet ikke altid forløber som man har planlagt. Især historien om Eileen og Eds ægteskab og kærlighed gennem sygdommen gav mig flere gange tårer i øjnene og en klump i halsen.

Selv om jeg aldrig helt følte, at forfatteren fik styr på sine personer og at der hele vejen igennem var en vis distance til deres personligheder. Så synes jeg, at det var fint, at han inddrog parrets søn Connell, så meget i historien som han gjorde, fordi han blev indbegrebet at den nye generation, som ikke skal kæmpe sig op fra en fattig baggrund, men som får det hele serveret på et sølvfad og derfor taber det hele på gulvet - I hvert fald i forældrenes øjne.

Så det var en bog, der synes som et håbeløst tilfælde fra starten af, fordi forfatteren var så længe om at komme til det, der var historiens kerne. Men heldigvis udviklede det sig i sidste ende til en utrolig rørende historie.

Vi er ikke os selv får 3/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar