onsdag den 18. april 2018

Truman Capote - Breakfast at Tiffany´s

Bogen er købt på Saxo.com. Af samme forfatter har jeg tidligere læst In Cold Blood.

Denne udgave af Breakfast at Tiffany´s indeholder også tre andre små noveller der hedder, House of Flowers, A Diamond Guitar og A Christmas Memory.

Breakfast at Tiffany´s fortælles af en unavngiven hovedperson, der en tid boede i en rødstensejendom i New York, mens han prøvede at få gang i sin karriere som forfatter. Han var så heldig, at have den fascinerende unge kvinde Holly Golightly som underbo. Holly er hvad man nu om dage ville kalde en golddigger - hun prøver at score rige ældre mænd.

Stort set alle kender den romantiske filmatisering af samme navn med den elegante Audrey Hepburn i hovedrollen. En film som er blevet en klassiker og som mange elsker, men som desværre slet ikke ligner novellen. Nogle af hændelserne er de samme, men personerne er helt anderledes og meget dybere. Det tog mig forholdsvis lang tid at læse den, netop fordi filmen blev ved med at spøge i mit hoved.

Det er ikke fordi at Capotes udgave er dårligere, tværtimod synes jeg faktisk den er bedre end filmen. Novellen er mere rå og provokerende og har på ingen måde den samme Hollywood glamour over sig. Der er bestemt heller ingen romantik, mest af alt fordi den unavngiven hovedperson, som Holly kalder Fred efter sin bror, lader til at være bøsse. Noget de har valgt at undlade i filmen.

Der er ingen tvivl om at Capote skriver godt, hvilket man også kan læse i de tre andre korte noveller. Det er meget bevægende emner han tager fat om. Men hvor House of Flower og A Diamond Guitar, var okay at læse, men ikke gjorde sønderligt indtryk, så ramte A Christmas Memory, der er en historie om en 7-årig dreng, der er ven med end 60-årig kvinde, mig lige i tårekanalerne.

Breakfast at Tiffany´s får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar