torsdag den 12. april 2018

Wallace Stegner - Den danske grevinde

Bogen er købt på bogudsalg i 2016.

Joe, der er 70 år gammel og hans kone Ruth, bor ude på landet,  tilbagetrukket fra den litterærescene i New York og selskabslivet i Californien, hvor de ellers har haft deres vante gang i mange år. Da der dukker et postkort op fra en dansk grevinde i deres postkasse, finder Joe sine gamle dagbøger frem og sammen genoplever parret deres rejse til Danmark i 1954.

En rejse der er præget af at parrets søn er død kort tid forinden og at de ikke ved, om han døde ved et uheld eller om det var selvmord. I Danmark bor de til leje hos grevinden og hun har en meget speciel baggrund, som blandt andet involverer Joes mor.

Bogen er første gang udgivet i 1970´erne og er inspireret af forfatterens egen rejse til Danmark i samme tidsperiode som bogen foregår. På rejsen mødte forfatteren nemlig en rigtig grevinde og det er i grove træk hendes historie og de vidtløftige rygter der verserede om hende, romanen bygger på.

Jeg synes det var en herlig bog. Ikke mindst på grund af hovedpersonen, der er arketypen på den mavesure gamle mand, der brokker sig over alt og alle. Han er veloplagt gnaven og har de mest underholdende sure opstød undervejs i historien, mens hans kone er dejligt omsorgsfuld og udglattende. De var virkelig nogle skønne typer.

Historien er stille og eftertænksom, der skete ikke de store og vilde ting. Den handler om alderdom, kærlighed og ægteskab og om de valg vi tager her i livet - godt krydret med det skandaløse liv hos Danmarks overklasse og de endnu mere rystende rygter om dem.

Romanen får lidt ekstra kolorit ved at lade Karen Blixen være med for en kort bemærkning. Hun er nok den eneste danske berømthed, som det internationale publikum ville nikke genkendende til på det tidspunkt, men hun passer godt ind i sceneriet.

En fin og underholdende perle, som ikke mindst er interessant på grund af, at den foregår i Danmark og fordi det altid er sjovt at læse, hvordan andre nationaliteter opfatter os danskere. Men selve mysteriet omkring grevinden, var måske ikke helt så vanvittig som jeg havde regnet med, men ganske okay.

Den danske grevinde får 3/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar