søndag den 6. maj 2018

Celeste Ng - Små påsatte brande

Bogen er lyttet som rigtig god dansk lydbog på Mofibo.

Da fotokunstneren og den moderne nomade Mia Warren sammen med sin teenagedatter, Pearl, ankommer til det nydelige og retlinede lille samfund i Shaker Hights, trues det ellers veltrimmede og velafbalancerede kvarter af det rene kaos, da Mia og hendes datters liv vikles uigenkaldeligt ind i familien Richards liv. En retsag om et hittebarn og hemmeligheder fra Mias fortid, får afgørende betydning for deres ophold i Shaker Hights.

Jeg kan ikke undgå, at føle mig en lille smule skuffet over denne bog, som er blevet rost til skyerne alle vegne. For mig var det en udmærket læseoplevelse, men den har nogle af de typiske YA (Young Adult)- træk, hvor forfatterene tit har den opfattelse, at læserne ikke kan drage deres egne konklusioner, men skal tages i hånden hele vejen igennem og have alting forklaret så tydeligt som mulig.

Alting synes kun at være sort eller hvidt i romanen og jeg manglede nogle flere nuancer. Det stod ret hurtigt klart, at Mia, som en anden Messias og trods sine egne fejl og tvivlsomme beslutninger i fortiden, er den gode. Hun har de rigtige meninger og alle drages imod hendes visdom. Modsat står den småborgerlige Elena, der aldrig har været udenfor Shakers Hights og derfor åbenbart har de forkerte og meget forstokkede holdninger.

Det er tydeligvis, det etablerede borgerskab mod det rodløse og fordomsfrie liv. Som læser får man ikke selv lov, at danne sig en mening om dem, da de hver især er tegnet så kraftigt op som modsætninger, at man ikke har noget valg. Man kan umiddelbart lide Mia og man er uden skygge af tvivl imod Elena, for sådan er bogen skrevet.

En smule mere interessant er den sideløbende historie om hittebarnet, der sætter nogle tanker i gang omkring børns tarv. Hvad er bedst for et barn? En biologiske mor i fattige kår eller en opvækst hos en adoptivfamilie, i trygge rammer og med økonomisk stabilitet? Og hvor meget betyder det, at lade et adopteret barn af anden etnisk herkomst, blive opdraget med base og kendskab til sine egen rødder? Desværre er den del dog mere en bihistorie og derfor ikke så fremtrædende og meget overfladisk.

Små påsatte brænde får 3/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar