torsdag den 17. maj 2018

Jesmyn Ward - Sing, Unburied, Sing

Bogen er købt på Book Depository og lyttet som helt fin dansk lydbog på Mofibo. Den danske titel er Syng, levende og død, syng.

Historien følger en familie, hvor børnene, Jojo og hans lillesøster Kayla er de mest centrale figurer. De bor hos deres mormor, som er syg af kræft og morfar i Mississippi, hvor racefordommene stadig er meget stærke. Hvilket Jojo og Kayla tydelig mærker, da deres hvide bedsteforældre på faderens side, ikke vil kendes ved dem. Børnenes far, Michael er lige blevet løsladt og vi følger dem på turen til og fra fængslet, gennem et uskønt og plaget USA.

Det er et meget barsk og brutalt billede af nutidens USA, romanen tegner. Et billede af bagsiden af Den Amerikanske Drøm og af en underklasse, der er stærkt forarmet, kriminaliseret og på stoffer. Det gør ondt helt ind i sjælen, at læse om det usikre og ubarmhjertige liv de to børn lever. Hvor teenagesønnen må tage sig af sin mindre søster, fordi moren ikke er i stand til det.

Romanen gør det også tydelig, at racisme i allerhøjeste grad stadig forekommer i stor stil i de forskellige stater. Blandt andet portrætteret gennem beskrivelserne af fængselsystemet og hvordan de forskellige familiemedlemmer blive behandlet. I stærk kontrast til familiens hårde liv, står forfatterens smukke og rytmiske sprog.

Desværre udgjorde magisk realisme en meget stor del af historien, i form af at nogle af familiemedlemmerne havde evner til at se og tale med genfærd. Jeg forstå godt, hvad forfatteren vil med disse spøgelser fra fortiden. Men jeg synes, det var for dominerende en del, set i forhold til den begrænsede funktion elementerne trods alt havde i romanen.

Sing, Unburied, Sing får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar