søndag den 24. juni 2018

Kamila Shamsie - Vores elskede

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

Det er eftersigende en genfortælling/ nyfortolkning af en af den græske digter Sofokles tragedier, nemlig den der hedder Antigones og som handler om Ødipus´datter.

Jeg har ikke læst den pågældende tragedie, så jeg kan ikke udtale mig om ligheder og så videre. Men min oplevelse er klart, at man sagtens kan læse Vores elskede som en selvstændig roman og få glæde af den, uden at kende Sofokles tragedie. Men hele vejen igennem romanen ærgrede jeg mig da lidt over, ikke at kende originalen.

Romanen handler om de tre forældreløse søskende Isma, Aneeka og Parvaiz, hvis forældre var indvandrer fra Pakistan og som er vokset op i et meget religiøst muslimsk miljø i London. Begge forældre døde tidligt og Isma, har opdraget og sørget for broderen og søsteren helt alene. Samtidig handler romanen også om Eamonn og hans far, den kendte politiker Karamat, der er indenrigsminister i Storbritannien og som har bygget sin politiske karriere på integration og ved at stille sig i front mod de af hans medmuslimer, der ikke tilpasser sig det britiske samfund.

Historien fortælles i fem dele gennem de fem personer og det fungerede super godt. Selv om det var flygtigt man var sammen med hver enkelt, så lærte man dem så godt at kende, at man havde svært ved at slippe dem igen og bevæge sig videre til den næste.

Vi er vant til at læse om muslimer set i forhold til andre befolkningsgrupper og ofte i sammenhæng med fanatisme og terror. Derfor er det meget anderledes og interessant at læse om, hvordan forholdende er muslimer imellem. De to familier har meget forskellig tilgang til det at være muslim og jeg synes, at jeg med bogen fik et nyt indblik i udfordringerne for de to grupper. Jeg kunne ikke undgå at have sympati for begge grupper, samtidig med at jeg også kunne se, hvad de hver for sig gjorde forkert.

En velskreven bog, der byder på en usædvanlig og spændende vinkel på integrationspolitik og  hvordan muslimer opfatter hinanden og de dilemmaer det udløser både på det personligeplan, men også på det politiske- og samfundsmæssigeplan. Den ville være supergod som læseklubbog, for der er meget at diskutere.

Vores elskede får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar