lørdag den 9. juni 2018

Michael Pye - Ved verdens ende

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Kristeligt Dagblads Forlag.

Det har taget mig lang tid, at komme igennem bogen, men det er ikke fordi jeg synes den er kedelig eller specielt dårlig. Mere fordi min læsetid er knap nu om dage. Bogen er utrolig flot, med en smuk forside og trykt på god kraftig papirkvalitet. Jeg har for det meste kun tid til at læse fysiske bøger, når jeg er gået i seng om aftenen, også er den meget tung og uhandy, at ligge med.

Da jeg læste beskrivelsen af bogen, troede jeg, at det var en bog om tidligere tiders skrøner og historier, om havet og det der gemmer sig i dets dyb. Men det er slet ikke tilfældet. Tværtimod er det en bog om de folk, der omgiver havet - især Nordsøen - og hvilken betydning disse folk har haft for vores historie og samfunds udvikling.

Forfatteren kommer omkring, hvordan Nordsøen har været med til at udvikle handel mellem mange forskellige folkeslag og lande. Den første halvdel af bogen handler for en stor del om vikingerne og deres betydning for området. Men han kommer også omkring Friserne, bøgers udbredelse, Hansestæderne, tøjmodens betydning, udviklingen af love og tilblivelse af advokaterhvervet, samt videnskaben og naturens gang.

Selv om det er noget af en blandet landhandel og ikke var helt  hvad jeg forventede, så er det trods alt en lærerig og inspirerende bog, Der er en god humor i bogen. Hvor man i bagklogskabens klare lys, kan se hvor tåbelige mange ting var dengang. For eksempel med kirken og magthaverne. Det var helt i orden at kirken udplyndrede deres egne undersåtter, men når vikingerne gjorde det, blev de udråbt til at være djævlens håndlangere. Denne underfundige og bedrevidende humor, gjorde bogen meget spiselig og underholdende.

Forfatteren breder sig over et stort område og nogle gange havde jeg svært ved, at følge hans tankegang og se de mange retning i forhold til bogens overordnede tema. Emnerne var der ikke noget galt med, det var stadig spændende at læse om. Men det kunne godt virke en smule forvirrende og måske lidt overfladisk, netop fordi det er så urolig meget stof, han gennemgår på forholdsvis få sider.

Ved verdens ende får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar