søndag den 30. september 2018

Henrik Pontoppidan - Lykke-Per

Bogen er lyttet som rigtig fin lydbog på Storytel/Mofibo oplæst af Dan Schlosser, som altid gør et godt stykke arbejde. Af samme forfatter har jeg tidligere læst Det forjættede land.

Historien foregår i slutningen af 1800-tallet og følger Peter Andreas Sidenius liv fra vugge til grav. Han vokser op i en børnerig præstefamilie i Østjylland, hvor han ikke rigtig passer ind i det meget strenge religiøse miljø.

Peter Andreas flytter som 16-årig til København for at tage en uddannelse som ingeniør. Han er fuld af gå-på-mod og har mange ideer til hvordan man kan modernisere Jylland og bringe fremgang og velstand til denne ellers noget oversete del af Danmark.

Gennem de mennesker Peter Andreas, der i det københavnske ændrer sit navn til Per, stifter bekendtskab med, bliver læseren præsenteret for både toppen og bunden af datidens samfund og i det hele taget er det et dybdegående portræt af Danmark forfatteren beskriver med sin historie.

Per som hovedperson er fantastisk kompleks. Han har både gode og dårlige sider. Til tider er man som læser helt på hans side og ønsker alt det bedste for ham. Mens man til andre tider synes han er verdens største idiot, som virkelig trænger til at tage sig sammen og komme videre med sit liv. Pers søgen efter at finde sin plads i livet og kampen for at blive sin opvækst kvit, er utrolig medrivende og velskreven. Nogle steder blev det dog lige i overkanten med Pers tvivlrådighed og hans navlepilleri, men for størstedelen, så nød jeg historien overordentlig meget.

Hver gang jeg har læst en af de store danske klassikere, så lover jeg altid mig selv, at begynde at læse flere gamle danske forfattere, i stedet for altid at læse alle de populære amerikanske bøger, der udgives så mange af hele tiden og som jeg efterhånden er lidt træt af. De bliver alle slået op som værende den næste store amerikanske roman, men jeg synes ikke, der er nogen af dem, der for alvor bider sig fast.

Lykke-Per får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar