lørdag den 28. december 2013

Bedste bøger 2013.

År 2013 har været et rigtig godt læse år for mig, forstået på den måde, at jeg synes, jeg har læst mange gode bøger. Her vil jeg nævne dem jeg synes var allerbedst af dem alle. Bøgerne er ikke nødvendigvis udkommet i 2013 og de er nævnt i den rækkefølge jeg har læst dem.Jojo Moyes - Mig før dig. Fantastisk bog, der rammer lige i hjertet. Lou Clark får arbejde som personlig hjælper for Will Traynor, der er blevet lammet fra halsen og ned ved et færdselsuheld. Bogens temaer er livskvalitet og retten til at bestemme over sit eget liv.

Cheryl Strayed - Wild. Forfatterens egen fortælling, om at nå et nul punkt og kæmpe sig tilbage til livet. Fascinerede historie om hendes vandretur ad The Pacific Crest Trail. Hun havde forestillet sig at turen ville være en rejse for sjælen, hvor hun kunne sørge over tabet af moderen og meditere over livet. I stedet bliver det en kamp for at overleve, med alt for små vandresko og alt for meget oppakning.

Piper Kerman - Orange is the new Black. Selvbiografisk fortælling om forfatterens 13 måneder lange ophold i det amerikanske fængselssystem. Bogen ser meget kritisk på forholdene i fængslerne og det amerikanske retssystem.

Haruki Murakami- 1Q84. Ubeskrivelig kompleks fortælling i tre bind, der handler om Tengo og Aomame og paralleleverdner. Utrolig læseoplevelse. Bogen er skrevet som en hyldest til George Orwells 1984, som jeg har på to-read listen til det nye år.

Jørn Riel & Ib Tøpper - Avigtat, Eskimoliv. Flotte fotografier med en rammende tekst med bid i. I starten af året læste jeg flere forskellige bøger om Grønland, blandt andet Flemming Jensens Imaqa og flere af Kim Leines bøger og fotobogen var et fint supplement til temaet.

Narasha Illum Berg - Tea on the Blue Sofa. Kaleidoskopisk tankepoesi, der forsøger at sætter ord på, hvordan det føles af miste den man elsker. Smuk bog.

Astrid Lindgren - Alle vi børn i Bulderby. Det er den børnebog vi gentagende gang vender tilbage til, når børnene skal vælge godnat historie. De elsker at høre om børnenes liv i de tre gårde i Bulderby.

Julie Kibler - Hjem. Tankevækkende historie om fortidens og nutidens racisme. Den hvide Isabelle på 89 år og hendes sorte frisør Dorries, rejser fra Texas til Cincinnati for at deltage i en begravelse. Undervejs på rejsen fortæller Isabelle Dorrie om sit liv.

Patricia Harman - Jordemoderen fra Hope River. Bogen foregår i USA efter børs krakket i 1929 og følger jordemoderen Patience Murphy, der kæmper for at tjene til dagen og vejen. Meget læseværdig bog.

Khaled Hosseini - Og bjergene gav genlyd. En gribende slægtshistorie om de valg forældre tager og den effekt de valg har på deres egne og deres børns liv.

Nafisa Haji- Skriften på min pande. Meget i stil med Khaled Hosseinis bog. Saira der bor i USA konfronteres med gamle familie hemmeligheder da hun deltager i et familie bryllup i Karachi. Hemmeligheder der har haft konsekvenser for hendes eget liv.

Jonathan Safran Foer - Extremly loud and incredible close. Meget rørende historie om 9-årige Oskar, der har mistet sin far i terror angrebet på World Trade-tårnene. Bogen er rigt illustreret med tegninger og billeder, der giver en anderledes læseoplevelse.

Lucy Ching - En af de heldige. I Kina anses handicappede for at være gudernes straf og de bliver tit udstødt af deres familier. Da Lucy bliver blind som baby, ser hendes fremtid ikke lys ud. Men hun er en fighter og kæmper hele livet for at gøre levemulighederne for hendes selv og andre blinde mere tålelige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar