mandag den 10. februar 2014

5 gode klassikere.

 "En klassiker er en bog som alle kender,
men få har læst "

- Mark Twain


Det kan være meget grænseoverskridende, at læse en klassiker. Jeg kan få helt præstationsangst ved det, tænk hvis jeg nu er for dum til at forstå, hvad forfatteren mener. Der er meget få af de klassikere jeg har læst indtil videre, som jeg synes er fantastiske. Mange af dem er OK, et par stykker rent volapyk eller bare kedelige. De følgende fem klassikere, har jeg læst og genlæst med stor fornøjelse.

Bram Stoker - Dracula. Læseklubbens valg af bog i oktober 2013. Bogen er skrevet i 1897. Jeg startede med, at læse bogen på dansk og det var enerverende. Oversættelsen var træls at læse, Van Helsings grill-dansk gik mig virkelig på nerverne. Derfor skiftede jeg til den engelske udgave, der har et meget mere poetisk sprog og hvor der er mere fokus på personernes dialekter for at karakterisere personerne.

Jeg synes ikke historien i sig selv er skræmmende, men det er en god spændingsroman og på den tid historien er skrevet, må den have været hårrejsende. Den engelske Dracula bog jeg har, er en lækker læderindbunden Barnes & Nobel udgave, den danske en billig paperback, med filmomslag.

Charlotte Brönte - Jane Eyre. Bogen er udgivet første gang i 1847 under navnet "Currer Bell". Fortællingen følger Jane Eyre, fra hun bliver sent på børnehjem, til hun kommer i huset, som guvernante, hos den dystre Mr. Rochester.

Det er en episk fortælling om Jane Eyres vej fra barn til kvinde under vanskelige forhold og om kærlighed mod alle odds.

Selve bogen, er en billig hardback med noter, som jeg købte i Frankrig, da jeg som 19 årig var au-pair i Nice. Så den har stor følelsesmæssigværdi for mig, men teksten er meget småt skrevet, så jeg ønsker mig en ny udgave, der er mere alderdomsvenlig.

J.R.R. Tolkien - Hobbitten. Bogen er skrevet i 1937 og er en fantasyroman. Netop denne moderne klassiker betyder rigtig meget for mig, da det var den, der for alvor tændte min passion for at læse. Vi havde en klasselærinde, der hed Lone, indtil 5.klasse, og hun var meget optaget af fantasy-genren. Hun gjorde meget ud af at læse for os og læste blandt andet Hobbitten og Lloyd Alexanders fem Taran-bøger ( og alle Robert Fiskers Mikkel Ravn-bøger), for os. ( Det var også fra hende jeg fik min interesse for ægyptologi, hun havde en hjemmesyet trøje med Tutankhamons dødsmaske...men det er en helt anden historie).

 Jeg syntes det var fantastisk, med hele denne magiske fantasiverden, der blev beskrevet i Hobbitten. Jeg har også læst Ringenes Herre bøgerne, men de er mere uoverskuelige og ikke så nemt tilgængelige som Hobbitten. Udgaven jeg har, er den flotte illustrerede udgave, der kom i slutningen af 90erne/ begyndelsen af 00erne.

Karen Blixen - Den Afrikanske farm. Bogen er første gang udgivet i Danmark og England i 1937, under pseudonymet Isak Dinesen og året efter i USA.

Det er en selvbiografisk historie, om forfatterens egen tid som kaffeplantage ejer i Kenya mellem 1914 og frem til 1931. For mig er historien lige så fantastisk og gribende som et eventyr. Jeg har læst den utallige gange og det slår mig hver gang, hvor smuk en fortælling det er.

Jeg er også meget begejstret for filmatiseringen Out of Africa med Meryl Streep og en ung og lækker Robert Redford. Jeg synes Meryl Streep rammer, den aristokratiske og stilfulde Karen Blixen rigtig godt. Den gule bog jeg har, er en udgave fra Gyldendals Bogklub, som er ved at falde fra hinanden og den store er en specialudgave med fotos af Kirsten Klein.

Jane Austen Pride and Prejudice. Bogen blev første gang udgivet i 1813. Jeg vil vove at påstå, at dette er verdens bedste kærlighedsroman.

Fortællingen foregår i en gangske almindelig middelklasse familie i 1800-tallet. Familiens fremtid og arv afhænger af, at mindst en af de fem døtre, finder sig en velhavende mand. Denne opgave hviler tungest på de to ældste døtres skuldre, da de to yngste er fjollede og tankeløse fnidder gæs og  den tredje ældste, er en kedelig og ikke særlig køn, tørvetriller.

Jeg synes den er både sjov og underholdende hele vejen igennem. Jeg elsker Lizzies skarpe tunge og ordvekslingerne med Mr. Darcy. Bogen er en af mine bøger på dennes måneds Valentine Days Reads læseliste og i den anledning har jeg købt en ny flot rød stofindbunden og illustreret udgave med indgraveret tekst på forsiden, som jeg glæder mig til at læse.

Jeg har et par klassikere som jeg rigtig gerne vil læse i løbet af 2014 og det William Goldings - Fluernes Herre og George Orwells - 1984. Den første har jeg læst i folkeskolen for mange år siden og den gjorde et stort indtryk på mig og jeg vil gerne genlæse den. Vi læste også Orwells -  Kammerat Napoleon i skolen og jeg kunne rigtig godt tænke mig, at læse andre af hans bøger. Så de er begge på bogkøbslisten til i år. Måske er jeg så heldig, at finde dem på BogUdsalget her d. 26. februar!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar