søndag den 13. april 2014

Bøger læst i uge 15-2014.

Maryrose Wood - The Mysterious Howling, The Hidden Gallery, The unseen Guest, The Interrupted Tale. Fire bøger i serien om The Incorrigible children of Ashton Place. Femten årige Penelope Lumley, der er forældreløs og opvokset på The Swanburne Academy for Poor Bright Females, bliver ansat på det enorme herresæde Ashton Place i det engelske højland. Hvor hun skal passe hustandens tre meget udsædvanlige børn. Penelope er en meget stærk person og meget sympatisk. Bogen er finurlig og fyldt med lærerigt indhold, for ikke at nævne Agatha Swanburnes mange visdomsord. Jeg synes til sidst den gennemgående historie blev lidt langtrukken. Jeg håber ikke, forfatteren har planlagt mange flere bøger, for jeg synes efter disse fire bøger, så higer man som læser efter, at få svar på alle mysterierne.

De fire bøger får 3/5 stjerner.

Stacey R. Campbell - Hush. Et sødt moderne eventyr, om en ganske almindelig amerikansk pige, der viser sig, at være enearving til tronen i et lille europæisk kongerige. En forræderisk skurk fra en rivaliserende adelig familie, er ude på at generobre tronen og forsøger derfor, at komme prinsessen til livs. En ridder/ung mand med veltrimmet krop, er gået undercover, for at finde ud af sandheden og redde prinsessen, hvilket selvfølgelig fører til romantiske forviklinger. Historien var lidt for forudsigeligt og kliché. Jeg har set det samme plot i utallige chick flicks, men det har jo også sin charme og der er nu ikke noget som en romantisk komedie. Bogen er første bog i en serie på 4 uafhængige afsluttede bøger, der alle foregår på kostskolen Lakeview. Bog nummer to er udkommet og hedder Whisper.

3/5 stjerner.

Paulo Coehlo - Alkymisten. Den filosofiske fortælling om den spanske fårehyrde Santiago, der sælger sine får og tager ud på en eventyrlig rejse, fra Spanien til Marokko, videre gennem ørkenen og til Ægypten, for at finde verdens rigeste skat. Bare for at finde ud af, at skatten ligger det selv samme sted, som han er rejst fra. Men åbenbaringen er, at han på turen har fundet de største skatte af alle og det er hverken gods eller guld. Bogen betegnes som en moderne klassiker og er udgivet i mere end 156 lande.

4/5 stjerner.

Mary Ann Caw - Dora Maar, med og uden Picasso. Forfatteren har skrevet bøger om andre kunstnere fra impressionismens tid og den store viden hun har om tiden, fornemmer man meget tydelig i bogen.  Henriette Theodora Markovitch, der senere skulle blive kendt som Dora Maar blev født i Paris i 1907. Hun tilbragte en del af sin barndom og teenage år i Argentina, da hendes far arbejdede som arkitekt i landet. Familien flyttede senere tilbage til Paris. I 1935-36 var hun meget politisk aktiv i aktivistgrupper og færdes i den parisiske impressionistiske kreds. Bogen har meget fokus på hendes forhold til Picasso, som hun mødte da hun var 29 og han 54 år. Den gængse opfattelse er vist den, at Dora Maar, var meget påvirket af Picasso i hendes kunst fra den tid. Men forfatteren gør meget ud af at vise, at Dora Maars kunst allerede inden mødes med Picasso, var påvirket af impressionismen.

3/5 stjerner.

Cecil Jenkins - Dora versus Picasso. Bogen er en historisk roman og handler om Dora Maar og Picassos meget turbulente forhold. Jeg kunne genkende meget fra biografien af Dora Maar.  Jeg synes den var meget sensationspræget, som så mange sådan nogle bøger om kendte personer er. Det sælger godt med sex, vold og vanvid. Men jeg synes også at Dora Maar fremstod, som en moderne og stærk kvinde og et forbillede for de kvindelige kunstnere der fulgte efter.

3/5 stjerner.

Eugene Yelchin - Breaking Stalin´s Nose. Børnebog der handler om Sasha Zaichik, der glæder sig til at blive optaget i Stalins ungdomsgruppe the Soviet Young Pioneers. Men aftenen inden optagelsen, bliver Sashas far anholdt og ført bort af Sikkerhedspolitiet. En af deres naboer i det komunikalka, hvor de bor har anmeldt ham for forræderisk adfærd, for at få fingre i værelset Sasha og hans far bor i, da det er større end de andres. Her efter bliver Sasha og læserne præsenteret for, hvordan livet var under Stalins rædselsregime, med utryghed, håbløshed og en lammende frygt. Hvordan presset og troen på det rigtige i kommuniststyret fik folk til, at anmelde uskyldige medmennesker og endda også venner og familiemedlemmer. Meget tankevækkende bog.

4/5 stjerner.

Jeg prøvede også at lytte til Simon Pasternaks krimi Dødszoner, som man kunne hente gratis som podcast på DR-bogklubbernes hjemmeside i starten af april. Men jeg måtte opgive, den var bare ikke for mig. Jeg synes den var så utiltalende at lytte til og jeg brød mig slet ikke om historien. Der var mange ubehagelige og ulækre beskrivelser af mord og lig. Det hele var meget rodet og det var svært for mig, at finde hoved og hale i historien. Bogen foregår i Hvide Rusland i 1943 og følger to venner, Heinrich og Manfred, den ene kriminalbetjent og den anden SS-officer. En SS-general Steiner bliver myrdet og nu skal Heinrich opklare mordet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar