mandag den 1. september 2014

Bøger læst i uge 35-2014.

Lisa See - Pigerne fra Shanghai. Bogen er købt for næsten ingen penge i Kvickly engang i foråret. Af samme forfatter har jeg læst "Sneblomst og den hemmelige vifte", der også er en fantastisk roman om kvindeliv i Kina.

"Pigerne fra Shanghai" er en fantastisk godt skrevet roman, der fortæller om nogle meget barske og ulykkelige skæbner, om farlige hemmeligheder, kærlighed, venskab og familie. Det er en historie der gjorde virkelig stort indtryk på mig.

Den handler om pigerne Pearl og May, der begge er i starten af tyverne. De lever et meget frit liv tæt på det internationale miljø i Shanghai i 1930erne. De færdes i kunstkredsene og lever det søde liv på første klasse, indtil en dag deres far har formøblet hele familien formue og pigerne er tvunget til at gifte sig med to unge kinesiske mænd, der er bosatte i USA. De drømmer om den tilværelse de skal leve med deres mænd På Guldbjerget i Hollywood, blandt filmstjernerne. Men virkeligheden er en ganske anden.

Bogen er en historisk roman, baseret på virkelige kinesiske skæbner. Forfatteren har interviewet mange kinesere, der levede på den tid og hun har gennemgået mange officielle dokumenter og sagsmapper om blandt andet forhør under "bekendelsesprogrammet", der under den kolde krig gik ud på, at lokke kinesere, bosiddende i USA, til at indrømme, at de var Mao tilhængere og sympatiserede med de farlige kommunister.

Jeg samler på bøger om kinesiske skæbner i Kina og udlandet, hvoraf de fleste fortrinsvis foregår i USA og der var utrolig meget af fortællingen, jeg synes at have læst før. Men det er heller ikke usandsynligt at mange har haft lignende oplevelser. Bogen har en efterfølger der på engelsk hedder "Dreams of Joy", men det ser desværre ikke ud til, at den er oversat til dansk, men det bliver den forhåbentlig.

4/5 stjerner.

Vanessa Diffenbaugh - Blomsternes hemmelige sprog. Bogen er købt i Kvickly i Hjørring samtidig med "Pigerne fra Shanghai". Det er en smukt fortalt og samtidig  meget foruroligende og aldeles hjerteskærende historie.

I Victoriatidens England, var alt der havde med sex og seksualitet at gøre tabu. Derfor opstod der et symbolsk og hemmeligt sprog via de blomster, venner, kurtiserende herrer, elskende eller ægtefolk gav hinanden. For eksempel stod mørkerøde roser for kærlighed og lidenskab og gule roser for jalousi og utroskab.

Romanen handler om den forældreløse Victoria. Hun har været inde og ude af 32 plejefamilier. Hun er traumatiseret og følelsesmæssigt meget sårbar.

Bogen bliver fortalt i før, da Victoria er 9-10 år og nu, hvor hun er 18 år, myndig, hjemløs og prøver at finde ind til sig selv, efter den omtumlede tid i myndighedernes hænder. Hun er ikke god til at begå sig sammen med andre mennesker, men finder en god udtryksmåde gennem det gamle victorianske blomstersprog. Men desværre kan det også være misvisende, da blomsterne nogle gange er udstyrret med modstridende betydninger.

4/5 stjerner.

Jeg har i den forgangne uge også læst Huset ved søen, Drengen og gården, Den lange vinter, Byen på prærien og De gyldne lykkeår af Laura Ingalls Wilder. Som skrevet tidligere synes jeg det er en rigtig godt skrevet børnebogsserie, der fortæller om livet som nybygger på prærien i USA.

Det var et hårdt og arbejdsomt liv de levede. Hvor det var vigtig at bruge alle naturens ressourcer for at overleve. Men det er også historien om udviklingen fra pige til kvinde.

Lige som da jeg læste Vibeke Bruun Arildsens "Sommeren på Carlsholm", tænkte jeg på hvor tidligt voksne, unge blev dengang. Laura bliver sendt ud og undervise som 16-årig og bliver gift som 17-årig. Det samme er tilfældet med Nethe i "Sommeren på Carlsholm". Hun bliver også sendt ud og tjene som 16-årig og skal stå på egne ben. Dengang var der ikke noget der hed teenagere.

"Drengen og gården" handler ikke om Laura, men om hendes tilkommende mand Almanzo. Han kom fra en lidt mere velstillet familie end Laura. Den fangede mig ikke så meget som bøgerne om Laura. Jeg synes den var mindre sprudlende og levende end de andre. Men det var stadig interessant, at læse om forskellen i leve standard og om den noget strengere opdeling af arbejdsopgaver, der var mellem kønnene dengang.

5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar