søndag den 7. december 2014

Chimamanda Ngozi Adichie - Americanah.

Racediskrimination er et hot topic i USA lige i øjeblikket, så denne måneds bog til læseklubben er meget aktuel.

Forfatteren er lige som bogens hovedperson Ifemelu født og opvokset i Nigeria. Da der ikke er mange muligheder for uddannelse i hjemlandet, på grund af skiftende militærstyrer og der med uro og kaos, vælger Ifemelu at rejse til USA for at uddanne sig. Planen er, at hendes kæreste Obinze skal følge efter hende, når han er færdig med sin uddannelse. Men det går ikke helt som de har planlagt.

Bogen beskriver de kontraster Ifemelu og Obinze, møder da de forlader Nigeria, hvor race ikke er noget problem og møder en verden, hvor race betyder alt. På hver deres måde oplever de lige pludselig racisme og raceforskelle, som de ikke har mærket før. Men da de begge vender hjem fra udlandet oplever de også, at de selv har ændret sig og ikke længere ser deres eget land med samme øjne.

Americanah er eminent skrevet. Gennem hovedpersonens underen og observationer forstår forfatteren, at sætte ord på de himmelråbende racebetingede uligheder og ubehageligheder, der så åbenlyst forekommer i de vestlige lande. Der er mange spidsfindige observationer, der rammer plet og sætter fokus på vigtige problemstillinger, som jeg slet ikke var klar over fandtes.

Jeg har både læst og lyttet til bogen og jeg må sige, at selv om jeg synes, det er en rigtig god oversættelse af bogen Gyldendal har udgivet, er den engelske lydbog en fantastisk oplevelse. Bogen er læst op af Adjoa Andoh og det er er så godt udført. Hun læser op med alle de forskellige engelsk/amerikanske accenter, der karakteriserer personerne og nationaliteterne perfekt og en indlevelse ud over det sædvanlige.

5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar