fredag den 5. december 2014

Mette Bluhme - Perler på en snor.

Bogen er en af sponsorgaverne fra bogbloggertræffet i september givet af forlaget mellemgaard.

Det er en meget barsk selvbiografisk fortælling om et årelangt pædofilt misbrug, forfatteren var udsat for, fra hun var 7 år og op til puberteten.

Forfatteren har gennem mange år kæmpet med en anorektisk sygdom, der flere gange er ved at koste hende livet. Efter utallige mislykkede behandlingsforsøg, kommer hun endelig til den rigtige behandler, der finder ud af, at hendes sygdom er en meget stærk fortrængningsmekanisme, der i mange år har dækket over og taget opmærksomheden fra minderne om, det skrækkelige misbrug hun var udsat for som barn.

"Perler på snor" er ikke en solstråle historie om, hvordan hun er helbredt og kommet lykkelig videre, men en bog hvor hun forsøger, at beskrive de dæmoner hun stadig og altid vil komme til, at kæmpe med resten af sit liv, på grund af den ene mand. Det er hjerteskærende, at læse om, hvordan hun prøver, at forstå, hvorfor og hvordan det kunne ske. Hun kæmper med skyldfølelse og skam og vrede over at have fået ødelagt sit liv.

Hun fortæller også historien for at prøve at hjælpe andre. Hun var nemlig ikke barn i en af de forhutlede nomadefamilier, vi de senere år, har hørt skrækkelige misbrugshistorier fra. Forfatteren kommer fra en velfungerede familie, hun fik mad hver dag og var ren og pæn. Men hun mener der var klare advarselssignaler, som kunne have været fanget af de voksne i familien eller andre voksne hun var i berøring med, hvis de havde været mere opmærksomme og havde stillet de rigtige spørgsmål.

Det er ikke en fantastisk velskrevet bog, hun gentager mange ting igen og igen. Hvilket afspejler hendes besvær med at udtrykke det hun føler og hendes daglige kamp for overleve. Det var en svær bog at komme i gennem, jeg havde flere gange lyst til at lægge den fra mig. Der er en skrækkelig historie, der rammer dybt og som er svær at ryste af sig igen.

4/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Puha!! Hvor skrækkeligt! Det lyder næsten makabert at sige, men den lyder spændende og skal på listen!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sådan en bog, man bare ikke har lyst til at læse, men som det er så vigtigt at gøre alligevel.

      Slet