torsdag den 22. januar 2015

Chris Bradford - Young Samurai-serien

Der er smæk for skillingen i denne serie, der starter i året 1611 og handler om den engelske skibsdreng Jack Fletcher, der strander i Japan, da det handelsskib han og hans far, der er en meget dygtig navigatør, sejler med, forliser ud for Japans kyst.

Skibet bliver entret af Ninja-pirater, der dræber alle mand ombord også Jacks far. Heldigvis bliver Jack reddet af Samuraien Masamoto. Han tager Jack til sig og lader ham træne i sin Samuraiskole. Fremmed hadet er stort i Japan og Jack møder meget modstand og får dødsfjender, men heldigvis også en håndfuld meget gode venner, som følger ham gennem tykt og tyndt og som mere end en gang bliver hans redning.

Drengerøvs eventyrbøger som denne, hvor man samtidig med en god og letlæselig historie også lærer noget, i dette tilfælde om Japans kultur og historie, er lige noget for mig.

Chris Bradford er kampsportsekspert og det skinner tydeligt igennem, at han kan sit kram. Alle kampscenerne er omhyggeligt og realistisk beskrevet. Forfatteren rammer også rigtig godt ned i den reflektive og filosofiske tankegang, der er kendetegnene for japansk kultur og omgangstone.

Tidlige tiders japanske samfund var både brutal, blodig og voldelig. Hvilket bestemt ikke er dysset ned selv om det er en ungdomsserie. Modstandere bliver spiddet, får kappet hovedet af, revet øjnene ud og flere personer mister forskellige legemsdele.

Alle bøgerne er bygget op på samme måde: Jack befinder sig i en ekstremsituation, han modtager undervisning og gode råd, gennemgår enorme prøvelser og kommer klogere og stærkere ud på den anden side. Det blev lidt ensformigt med denne forudsigelige opbygning, men jeg må sige, at forfatteren hele serien i gennem, forstod at finde på nye og spændende variationer over samme tema.


Jeg kan godt lide, at der både er kvindelige samuraier, ninjaer og skånselsløse piratdronninger, så det ikke bare er mændene, der står for alt det vilde og spændende. Selvfølgelig er Jack helten, der er klogere og dygtigere end alle de voksne og det kan godt være det er overdrevent, at en 16 årig knægt, kan vinde over fuldvoksne samuraimænd, men sådan skal det være i denne type bøger og det er altså kanon god underholdning.

Serien består af otte bøger. Hvor af de første tre handler om Jacks tid på Samurai-skolen og de sidste fem, om hans farefulde færd gennem Japan, for at komme til Nagasaki, hvor der sejler skibe hjem til Europa.

Hele serien får 4/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Det lyder interessant. Af en eller anden grund tænker jeg lidt på Skyggens Lærling serien når jeg læser det du skriver. Men jeg skal i hvert fald undersøge denne lidt nærmere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har ikke læst Skyggens Lærling serien, men det kunne da være jeg skulle på et tidspunkt. Young Samurai er rigtig god underholdning og så var det fascinerende at lære om Japan på den måde :)

      Slet