torsdag den 29. januar 2015

Laura Hillenbrand - Ukuelig.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand.

Som barn og ung er Louis Zamperini en vild knægt, som ingen kan styre, han stjæler og laver ballade. Hans bror får ham sporet ind på at løbetræne og han viser sig, at have en naturlig evne for at løbe. Han får gode resultater, bliver kendt og kommer blandt andet med til OL i Berlin i 1936. Han satser alt på en løbekarrieren og hans mål er at komme med til næste OL.

Men Anden Verdenskrig ændrer hans planer. Han kommer til at flyve med en B24, som bombeopreatør. Under en mission i Stillehavet bliver flyet og dets besætning skudt ned. Tre ud af 11 overlever og driver om på Stillehavet i en redningsflåde. Da de efter 47 forfærdelige dage driver i land på en japansk kontrolleret ø, er der kun to overlevende tilbage i flåden.

De næste tre år, indtil befrielsen i 1945, er Louis krigsfange i flere forskellige fangelejre, under umenneskelige forhold. Fangerne bliver sultet og mishandlet og er helt overladt til fangevogternes luner, psykopatiske tendenser og kulturelle forskelle. Men ikke engang da krigen er ovre er mændene fri, den hårde medfart har store fysiske og ikke mindst psykiske konsekvenser for mange af de hjemvendte.

Da jeg som nogen og tyve årig, var på rundrejse i USA med en veninde. Var vi på rundtur i Pentagon og der gik det op for mig, hvor stolte amerikanerne er af deres militærhelte og hvor meget disse helte betyder for dem. Det er slet ikke noget vi kender til i samme grad i Danmark. Denne heltedyrkelse skinner tydeligt i gennem i bogen og Zamperini er helt sikkert gjort af noget særligt stof. Han er den fødte helt, hans indre styrke og evne til at overleve og at tilgive er beundringsværdig.

Forfatteren er uddannet journalist og det viser sig tydeligt i den meget skarpe skrivestil, der ikke viger fra historiens "røde tråd". Hun har et fantastisk overblik og alt det fortalte føles relevant for historien. Undervejs i  bogen er der mange faktuelle informationer og statistik inddraget i historien, der på en forståelig måde klarlægger tingenes tilstand og underbygger det hun fortæller. Jeg kunne også godt lide, at bogen ikke kun fulgte Zamperini, men også fulgte andre personer, der kom i berøring med hovedpersonen, så vi også fik deres historier med.

Det er også interessant at følge krigen fra amerikanernes vinkel. Jeg fandt ud af, at jeg faktisk ikke ved ret meget om, hvordan krigen forløb i Stillehavsområdet. Det jeg hidtil har læst har altid været fokuseret på forholdene i Europa.

Det er stærk og dramatisk fortælling og en overlevelse historie udover det sædvanlige, der beviser at mennesker med en stærk vilje til at overleve, kan udholde de mest utrolige ting.

5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar