mandag den 9. februar 2015

Bøger fra hele verden #6 (Nordamerika)

Sidste år lavede jeg for sjov en lille hurtig optælling over hvilken nationalitet forfatterne af de bøger jeg havde læst havde. Jeg har altid selv synes, at jeg var god til at læse bøger fra hele verden. Men til min overraskelse, var langt over halvdelen af bøgerne jeg havde læst det år, skrevet af amerikanske forfattere.
 
 
Det skyldes hovedsageligt, at mange af de nyere YA ( Young Adult), NA (New Adult), fantasy, dystopiske og sci fi bøger er skrevet af amerikanske forfattere. I dette indlæg har jeg for nemheds skyld kun medtaget nogle af mine skønlitterære voksenbøger.

 
 
To bøger jeg har læst:
 
Kenn Harper - Giv mig min far tilbage. Bogen er købt da jeg var boghandlerelev i slutningen er 1990´erne.

Det er beretningen om den unge eskimodreng Minik, der i slutningen af 1800-tallet, sammen med sin far og fire andre eskimoer, bliver taget med til New York fra Grønland af polarforskeren Robert Peary og det fuldstændig umenneskelige liv det medførte. De bliver brugt som "studieobjekter" og fremvist for penge. De fire af grøndlænderne dør hurtigt af influenza, som de ikke er modstandsdygtige overfor, der i blandt også Miniks far, hvis skellet han på makabervis senere finder udstillet på et museum.

Jeg kan huske at jeg blev så gal og frustreret over at læse om de horrible ting Minik bliver udsat for og den arrogance forskerne og videnskabsmændene udviser.
 
Julie Kibler - Hjem. Bogen er købt i Bog & Idé i Brønderslev.

Den 89-årige Isabella, beder hendes yngre veninde, den sorte frisør Dorrie om at ledsage sig på en tur fra Texas til Cincinnati, hvor hun skal deltage i en begravelse. På turen fortæller Isabella sin livshistorie. Om hendes forelskelse i en sort ung mand og de ting parret blev udsat for. Der drages også parraller til nutiden, hvor tingene er blevet bedre, men hvor det stadig vækker opmærksomhed, når en sort og en hvid følges ad.

Den var virkelig godt skrevet og jeg blev fuldstændig revet med i Isabellas historie. Den var på min liste over bedste bøger 2013.
 
En bog jeg gerne vil læse:
 
Richard Ford - Canada. Jeg købte bogen på forlagets stand på Bogforum 2013.

Bogen handler om den 15-årige Dell, hvis tilsyneladende normale og veltilpassede forældre pludselig bliver bankrøvere. Da forældrene kommer i fængsel stikker Dells tvillingesøster af, mens Dell bliver smuglet over grænsen til Canada. Hvor han kommer til at bo hos den gådefulde mand Arthur Remlinger.

Jeg har villet læse bogen siden den udkom i 2013, men jeg har altså ikke fået læst den endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar