lørdag den 21. februar 2015

Laura Ingalls Wilder - Pioneer Girl, The Annotated Autobiography

Bogen er købt på The Book Depository og er en flot indbunden udgave i coffe table-størrelse med voksbehandlet smudsomslag.

Da jeg for snart et år siden læste om, at denne bog skulle udkomme, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle læse den. Jeg elsker "Det lille hus på prærien"-bøgerne eller "Laura"-bøgerne, som vi altid har kaldt dem i min familie. Min mor læste dem højt for min søster og jeg, da vi var børn og jeg har selv læst dem højt for mine egne børn.

Manuskriptet til "Pioneer Girl" skrev Laura Ingalls Wilder før hun skrev børnebogsserien og i denne specialudgave, bliver ligheder og afvigelser fra børnebøgerne gennemgået og gennem noterne, forklares tidsmæssige, historiske og kulturelle ændringer der er sket med tiden. Der er rigtig mange noter, blandt andet bliver alle personer, steder og dyr der nævnes i manuskriptet klarlagt og enten afkræftes eller bekræftes deres rigtighed . Det er vanvittig spændende at læse og det tog mig lang tid at komme i gennem bogen, når jeg skulle have det hele med.

Selv om "Pioneer Girl" minder rigtig meget om historien der fortælles i børnebøgerne, er det tydeligt at "Pioneer Girl" er rettet mod et voksent publikum. Der nævnes seriemordere, fulde mænd, hustru mishandling og Pa, er ikke helt den helgen, han bliver udstillet som i børnebøgerne. Tydeligt er det også i begge udgaver, at Laura Ingalls Wilder er en formidabel historiefortæller, der med sin fortællerstil fanger sine læseres interesse.

Men mens jeg læste, kunne jeg ikke lade være med, at tænke over rigtigheden af den fuldstændige dissekering af den dejlige historie, som forfatteren har skrevet ud fra sine minder og ud fra den research, der nu var muligt for hende på den tid bogen er skrevet, hvor man ikke havde adgang til internet og databaser.

Er det i orden sådan at splitte en forfatters selvbiografiskeværk i atomer og udpege fejl og mangler? Har en forfatter ikke lov til lidt kunstnerisk frihed og skal personlige minder tages så bogstaveligt, uden skellen til, at minder bliver farvet af tidens tand og at detaljer måske bliver væk i hukommelsens tåger.

Uanset hvor interessant jeg fandt bogen eller hvor begejstret jeg var for den og noterne, græd jeg også en enkelt tåre indeni, over at historiens magi syntes at forsvinde, når det hele blev vendt og drejet. Jeg vender helt sikkert tilbage til bogen snart, for at læse manuskriptet og fordybe mig i selve fortællingen uden afbrydelser for at læse noterne.

5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar