mandag den 23. februar 2015

Nayomi Munaweera - De tusind spejles ø.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Rosinante&Co.

Handlingen i bogen centrerer sig omkring øen Sri Lanka og den grusomme borgerkrig mellem majoritets befolkningen singaleserne og minoriteten tamilerne.

Bogens fortællere er den singalesiske kvinde Yasodhara og den tamilske kvinde Sarawathi og gennem historien følger vi, hvor forskellige disse to kvinders liv falder ud. Den ene flygter med familien til USA og den anden bliver på øen og lever med den forfærdelige krig helt inde på livet.

Sproget i bogen svinger meget, fra det smukke og nogle gange lidt kringlede billedsprog, til at være meget kort og kontant, når de skrækkelige krigsscenarier beskrives. Det tog lidt tid at vende sig til disse sproglige skift, men hen ad vejen glemmer man rent sproget og bliver helt opslugt i historien.

Det er på en gang en både smuk og grusom fortælling om et land, hvor voksende mistro og had river et samfund brutalt itu og lige pludselig skal naboer og skolekammerater være dødsfjender.

Mit kendskab til Sri Lanka og borgerkrigen før jeg læste denne bog, begrænsede sig til ord som Tamilsagen, De Tamilske Tigre og en svag erindring om 60 tamilske flygtninge, der på en eller anden måde endte på havnen i Nexø på Bornholm og nåede at vandre hele vejen i gennem byen på vej mod Rønne, uden at vække større opsigt.

Jeg var slet ikke klar over, at det havde været så blodig en krig og hvad der overraskede mig endnu mere er, at borgerkrigen strakte sig over så lang tid. Fra konflikten for alvor startede i 1983 og til 2009, altså i 26 år har disse uhyrligheder stået på.

Som bogen så barskt fortæller er der ingen vindere i en borgerkrig, uanset hvilken side man er på, bliver alle berørte af grufuldhederne. Det er helt bestemt en meget stærk og tankevækkende bog.

4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar