søndag den 12. april 2015

Jeg gir´op! The Looking Glass Wars.

Et par gange om året sker det, at jeg må opgive en bog. Der er ærgerligt, men set i forhold til at jeg læser lidt over 200 bøger om året, er det alligevel en mikroskopisk lille del jeg må sætte ulæste tilbage på hylden.

Denne gang er det to bøger jeg må opgive, nemlig de to sidste bøger i "The Looking Glass Wars"- trilogien og det er anden gang jeg må opgive at læse serien færdig. Første gang var i 2010 og da kom jeg lige akkurat i gennem den første bog "The Looking Glass Wars" inden jeg måtte smide håndklædet i ringen og denne gang løb jeg panden imod muren i bog nummer to "Seeing Redd".

 
Trilogien handler om den 7-årige Alyss, der er datter af Eventyrlandets regerende Hjerterdronning og som må flygte gennem Tårenes Sø, da hendes moster, den onde Redd, ved et meget voldeligt og blodigt kup overtager tronen i landet. Gennem Tårnens Sø havner Alyss i vores verden i London. Ingen tror på hende, når hun fortæller om livet i Eventyrlandet og Charles Lutwidge Dodgson, udgiver hendes fantastiske historie, som Alice i Eventyrland, under navnet Lewis Carroll. Hun bor mange år i vores verden, men  Alyss må tilbage og kæmpe mod Redd i Eventyrlandet og hun bliver hentet hjem da hun er omkring de 20 år.

Det lyder jo grundlæggende rigtig spændende og det var det jeg faldt for, da jeg læste beskrivelsen af trilogien. Men reelt handler det bare om krig, krig, krig. Der er meget fokus på de forskellige våben og kampe. Hele den første bog handler stort set kun om krigen mod Redds styre og den anden bog lægger ud med at Eventyrlandet, bliver angrebet af Arche, der er konge af det mandsdominerede naboland, Grænselandet. Det er helt tydeligt at der er politiske toner inde over fortællingen. Redds styre er helt tydeligt en kritik af et kommunistiskstyre og i stedet for Grænselandet, kan indsættes navnet på et hvert muslimsk styret land.

Forfatteren er ikke konsekvent i sin fremstilling. For eksempel mister Alyss sine magiske evner, da hun kommer til Jorden. Men senere da Redd, godt nok under nogle lidt andre omstændigheder, havner på Jorden, har det ingen indflydelse på hendes magiske kræfter. Det irriterer mig grænseløst, når en forfatter ikke overholder de regler han selv har sat op. Kærlighedshistorien er meget akavet og føles helt malplaceret i denne aktion fyldte fortælling.

Historien ligger så langt fra det eventyrlige univers jeg havde forestillet mig og håbet på. Jeg har virkelig måttet kæmpe mig igennem de 136 sider jeg har fået læst af "Seeing Redd". Jeg er nu kommet til et punkt hvor jeg er fuldstændig ligeglad med hvad der sker i Eventyrlandet. Forfatteren har på intet plan fået mig til at føle noget for hverken universet eller personerne. Så jeg siger stop her og jeg kan allerede mærke at det føles som en helt lettelse.

Hvis nogen skulle have lyst til at prøve kræfter med trilogien, planlægger jeg at tage de tre bøger med til Bogbyttemarked i Aalborg d. 6. juni.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar