søndag den 5. april 2015

Lise Bidstrup og Kirsten Sonne Harild - Eddus drager.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Tellerup.

Historien er blevet til efter en rejse de to forfattere var på i Brasilien, hvor de oplevede et blodigt opgør, mellem politiet og en gadebande i storbyen Rio de Janeiro, på tæt hold.

Bogen følger den femtenårige Eddus jagt på drømmen om et bedre liv og den hurtigste og nemmeste måde er via områdets gadebande. Han starter i det små som signaldrageflyver og ganske langsomt ender drømmen om et bedre liv i en nedadgående spiral, efterhånden som han bliver mere og mere involveret i bandens kriminelle fortagender og bliver påført et destruktivt narkomisbrug.

Der er ingen skønmalerier i denne socialrealistiske ungdomsroman. Hele fortællingen virker meget ægte, der er ingen sort og hvid, men der gives et mere nuanceret og virkeligt billede af bandemiljøet og livet i favelaerne. Jeg synes meget godt, forfatterne evner at fortælle historien neutralt, uden at virke fordømmende eller belærende.

Mens man læser, kan man ikke undgå at blive påvirket af Eddus ulykkelige skæbne eller blive frustreret over de dårlige valg han gentagende gange tager og det net af løgne han opbygger for sig selv. Men samtidig med at historien chokerede mig, følte jeg også en distance til Eddu, han var ikke en hovedperson jeg kom til at holde af eller med, fordi han virker meget afstumpet og samvittighedsløs i de valg har tager lige fra starten af. Jeg manglede noget viden, for at forstå hans families valg, som jeg havde utrolig svært ved at sætte mig ind i.

Det er en barks historie der giver et realistisk billede af hvorfor så mange fattige børn, der drømmer om et bedre liv, ikke har andet valg og ender i gadebander, hvor mange af dem går til grunde, fordi der ikke er nogen til at hjælpe dem ud. Bogen er skrevet med et nemt tilgængeligt billedsprog,  Der er bestemt ikke lagt fingre i mellem, en spade bliver kaldt for en spade og sproget afspejler meget godt det miljø bogen foregår i. Den vil være en rigtig god diskussions bog for elever i de ældre klasser i folkeskolen. Forfatterne tager også ud på skoler og holder foredrag.

Bogen får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar