torsdag den 20. august 2015

Fænomenet anmelderbøger.

 
Det er tit jeg indleder mine indlæg, med den sætning at "Bogen er et anmeldereksemplar fra..." og det kræver måske sin forklaring.

Anmelderbøger, er bøger et forlag er så søde at stille til rådighed for mig, altså en gratis bog. Det er ikke bøger jeg får betaling for at læse, jeg gør det udelukkende fordi jeg har lyst. Anmelderbøger er vigtige for mig, fordi de giver mig mulighed for at læse nogle af de mange nye bøger, der udkommer hele tiden og som jeg ellers ikke ville have råd til at læse. Bøger er dyre i Danmark og det ville være umuligt for mig at anmelde ret mange aktuelle danske udgivelser, hvis jeg ikke fik lidt tilskud i form af gratis bøger. Jeg vil rigtig gerne støtte de danske forlag og at anmelde bøger giver mig mulighed for, at formidle min mening videre til andre, som måske kunne være interesseret i den pågældende bog.

Fænomenet var langt fra ukendt for mig, inden jeg startede med at blogge, da jeg fra min tid i boghandel regelmæssigt fik, det vi dengang kaldte læseeksemplarer, af forlagene. Men det var først noget jeg tænkte på som en mulighed for bloggen, efter et tip fra et par andre bogbloggere.

Langt de fleste af de anmelderbøger jeg modtager, beder jeg selv forlagene om. Jeg gennemgår tit kommendebøger-listen på Saxo.com eller går ind på diverse forlags hjemmesider og kigger om der er noget der kunne friste. Hvis jeg så spotter en bog, jeg synes lyder interessant, sender jeg en forespørgsel til det pågældende forlag. Det sker at jeg intet hører, hverken et "Nej desværre" eller "du opfylder ikke vores krav" bare nul og niks. Langt de fleste gange mødes jeg heldigvis af velvilje og jeg modtager bogen, uden problemer inden for ganske kort tid.

Da der inden for de sidste år, er kommet mange nye bogbloggere til, er vi selvfølgelig blevet flere om buddet og jeg undgår så vidt muligt at forespørge på de mest populære bøger, da det som regel er dem alle vil have og derfor er chancerne mindre for et positivt svar.


Et par gange har jeg været så heldig, at et par forfattere og forlag, selv har henvendt sig og spurgt om jeg havde lyst til at læse deres bøger. Det er selvfølgelig altid rart, ikke altid selv at være den der skal række ud og jeg har da også været så heldig, at få en fast aftale med et par forlag, hvor jeg løbende frit kan vælge fra deres ny udgivelser. Det er jeg selvfølgelig meget taknemlig for.

Kunsten er så, at styre det, så man ikke drukner i bøger der skal læses, så bliver det nemlig lige pludselig en sur pligt og ikke en glædelig fornøjelse. Derfor kan jeg faktisk bedst lide, selv at bede om bøgerne, så jeg nogenlunde kan styre, hvor mange anmelderbøger jeg har der skal læses ad gangen og jeg kan tage en pause, når jeg trænger til det.

Det er selvfølgelig langt fra alle anmelderbøgerne jeg synes om, vi har alle forskellige præferencer og nogle bøger er bare ikke for mig, mens andre er lige det jeg godt kan lide. Sådan er det vist med alt her i verden, alle har forskellig smag.

4 kommentarer:

  1. Meget interessant at høre dine tanker om anmelderbøger. Jeg siger efterhånden sjældent ja tak til anmeldereksemplarer. Jeg har en aftale med et par forlag om, at de sender mig deres kataloger, og så kan jeg altid sige til, hvis der er bestemte bøger, jeg gerne vil anmelde. Men eftersom danske bøger ofte er ret dyre, så takker jeg ofte nej, for jeg skal jo stadig betale skat af dem, selvom det er anmeldereksemplarer, og så bliver prisen tit dyrere, end hvis jeg købte bogen på engelsk.

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
  2. Med de få anmelderbøger jeg får om året, er det nu ikke noget der kan afholde mig fra det :)

    SvarSlet