lørdag den 15. august 2015

Spørgsmål om læsevaner.

En del af spørgsmålene der blev stillet i forbindelse med min giveaway, var spørgsmål til antallet af bøger jeg læser og mine læsevaner generelt. Dem forsøger jeg at svare på i dette indlæg.

Caroline og Iben har spurgt, hvad der i sin tid fik  mig i gang med at læse. Jeg ved det faktisk ikke, men jeg tror måske det var ubevidst indflydelse fra min fire år ældre søster, der også altid har læst meget og måske det, at min mor altid læste godnathistorie for os, der har givet mig interessen for at læse.


Iben spørger også om jeg har en favorit genre. Det er helt klart fantasy og jeg ved lige præcis, at det var på mellemtrinnet i min folkeskoletid, den kærlighed blev grundlagt. Indtil 5. klasse havde vi en klasselærer der var stor fantasy fan og hun præsenterede klassen for blandt andet Taran-serien af Lloyd Alexander og Hobbitten af J.R.R..Tolkien.


Den lille bogblog spurgte til om min mand også læser. Det gør han ikke overhovedet. Han læser avis og nyhedsmails og lovparagrafer, men har ingen interesse eller lyst til at læse bøger. Han har ikke ro nok på sig til at sidde stille med en bog, så vil han hellere ud og rykke i noget uden for.

Bit har spurgt hvordan jeg holder styr på det jeg læser. Det er her min blog kommer ind, for den startede egentlig som en slags læsedagbog, hvor jeg kort kunne skrive lidt om en bog og hvad jeg synes om den, så jeg bedre kunne huske det. Jeg startede med at lave et månedlig indlæg, men det blev alt for svært at huske bøgerne præcist nok, så jeg valgte at ændre det til ugentlige updates. Men ellers bruger jeg også Goodreads til at registrere mine læste bøger og jeg har en notesbog, hvor jeg skriver op efterhånden som jeg får og køber bøger.

Sidsel og Malene kommenterede på den mængde af bøger jeg læser og vil gerne have at vide hvordan jeg kan læse så meget. Og det er vel egentlig bare et spørgsmål om at prioritere læsningen frem for tv og sociale medier. Selvfølgelig hjælper det helt klart også at vi bor på landet, hvor der er ikke så meget der kan friste, som caféer, biografer og shopping.

Sidsel spurgte om jeg ville forklare hvordan min dag går. Det vil jeg gerne, men dette er selvfølgelig en meget skrabet oversigt, som ikke altid gælder, men for det meste.

Som regel står jeg op kl. 6 nogle gange tidligere. Før sommerferien havde jeg så en halv til en hel times tid til at læse i, da de store børn selv stod op og tog morgenmad, smurte madpakker og så videre, mens den mindste først mødte i børnehave kl. 9, hvor de havde en madordning, så det ikke var nødvendigt at smøre madpakke. Det har ændret sig nu efter at hun er startet i skole og skal have madpakke med og hjælp til at huske det hele. Så min læsetid om morgenen er for en tid suspenderet.


Efter jeg har kørt børnene i skole, skal jeg enten hjælpe til med noget ude, gøre rent, handle ind, ordne vasketøj, hakke i køkkenhaven eller bage. De dage vejret er til det går jeg mig som regel en lille tur og nyder naturen. Mens jeg gør alle disse forskellige ting, lytter jeg så vidt det er muligt til lydbøger.

Når min mand og jeg har spist frokost sammen, har jeg ca. to timers "fritid" som jeg bruger til at læse i eller til at skrive på bloggen, inden de to yngste kommer hjem fra skole. De dage der er sportsaktiviteter kører jeg til og fra med børn til håndbold, fodbold eller legeaftaler og nogle gange vælger jeg at blive på stadion eller i hallen og læse i stedet for at bruge tid på at køre frem og tilbage. Men det er dog sjældent jeg får læst, da der som regel er andre soccermoms, der skal snakkes med.

Når vi har spist aftensmad vælger jeg oftest at læse i stedet for at se fjernsyn. Det er ikke fordi jeg har noget i mod at se tv, men vi har ét fjernsyn og tit ser børnene Ramasjang eller Ultra og så giver det helt sig selv. Så alt i alt giver det en 8-9 timers potentiel læse og lyttetid om dagen.

Bente spøger om jeg altid har læst så meget som jeg gør nu. Nej, det har jeg ikke. Da jeg var teenager og indtil jeg fik børn, læste jeg næsten lige så meget som jeg gør nu. Men i perioden mens børnene var små, læste jeg næsten intet, det blev kun til en håndfuld bøger om året. Nu da børnene er større og kræver tid på en anden måde, har jeg fået tid og lyst til at læse igen og med min opdagelse af bogbloggerverdenen, er der helt sikkert blevet skruet en ekstra hak op for læsningen, fordi det bare er dejligt at kunne dele det man brænder for med andre.


Irene er nysgerrig efter at vide hvordan min læsning påvirker mine børn og om de synes det er cool eller pinligt, at jeg læser børne- og ungdomsbøger. Selvfølgelig påvirker min læsning ubevidst mine børns lyst til at læse og jeg opfordrer dem også hele tiden til at tage sig tid til at læse. Det er dog ikke altid de tager i mod mine anbefalinger, for nogle gange skal man jo være lidt på tværs og gøre det modsatte af hvad mor siger. men jeg er sådan set ligeglad med om de læser Landbrugsbladet eller Harry Potter, så længe de bare læser et eller andet.
Om de synes det er cool eller pinligt at jeg læser bøger for yngre aldersgrupper, det ved jeg faktisk ikke. Jeg har slet ikke spurgt dem og jeg tror egentlig ikke de er så bevidste om forskellen på de forskellige typer bøger endnu.


2 kommentarer:

  1. Tak for svar:) Endnu engang rigtig interessant læsning :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt, men også grænseoverskridende at svare på :)

      Slet