fredag den 18. september 2015

Anne-Marie O´Connor - Kvinden i guld.

 
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Don Max.

Dette er historien om den østrigske kunstner Gustav Klimts mesterlige maleri af Adele Bloch-Bauer. Forfatteren lægger ud med at portrættere de to, Gustav og Adele og historien fortsætter med, at vi ikke bare følger maleriet, men også de skiftende historiske tider. Fra den gyldne periode i Wien omkring århundredeskiftet, med et væld af kunstneriske personligheder som Gustav Mahler, Mark Twain og Sigmund Freud, til nazismens rædselsregime, efter krigstidens uregelmæssigheder, fordækte hemmeligheder og det kollektive skyldsspørgsmål.

Fortællingen er meget detaljeret og man er ikke i tvivl om at forfatteren har gjort et stort arbejde med at researche grundigt. Mange af oplysninger bliver gentaget flere gange, hvilket til dels var meget rart, da det godt kan være svært at holde styr på alle de mange personer der bliver nævnt og deres indbyrdes forhold, men som samtidig irriterede mig lidt. Men jeg tænker det er fordi bogen også er rettet mod et amerikansk publikum, som ikke er så bekendt med europæisk historie.

Selv om det er en informativ og spændende historie, synes jeg også den er meget langtrukken. Forfatteren begiver sig hele tiden ud på små afveje, som intet har med maleriet og dets historie at gøre. Bogen er meget personfikseret, for samtidig med at hun gør meget ud af at beskrive personerne meget levende, så skøjter hun flere gange let hen over historisk vigtige ting, som kunne have været relevant at få uddybet i forhold til historien.

Men trods alt er det en gribende og oprørende fortælling om nazisternes omfattende tyverier af værdifulde kunstskatte og et smukt maleri, der kom til at bane vejen for at de bestjålnes arvinger kunne få deres retsmæssige ejendele igen.

Bogen er filmatiseret med blandt andet Helen Mirren, Ryan Reynolds og Katie Holmes i nogle af rollerne.

Bogen får 3/5 stjerner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar