tirsdag den 29. september 2015

Jessie Burton - Dukkemageren.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand.

Hovedpersonen er den 18-årige Pertronella kaldet Nelly, der en efterårsdag i 1686 ankommer fra en lille landsby til sin ægtemand, den driftige købmand Johannes Brandts hus i Amsterdam. Her bliver hun mødt af husets meget forskellige beboere, Johannes søster Marin, tjeneste pigen Cornelia og tjeneren Otto, der er frigiven slave fra Surinam.

I bryllupsgave får Nelly et prægtigt dukkehus og hun skynder sig at bestille inventar til dukkehuset hos en af byens håndværkere. Inden længe begynder hun at modtage overraskende og bekymrende genstande fra dukkemageren og Nellys ægteskab er heller ikke helt hvad hun havde forventet.

Jeg ville rigtig gerne elske denne roman og der var da også dele af den som jeg synes var gode. Jeg var godt underholdt og historien gjorde mig nysgerrig efter at læse mere, men jeg synes samtidig den var meget forvirrende og jeg manglede noget der bandt hele fortællingen sammen.

Der kører ligesom to forskellige spor. Den ene er den historiske del, der fortæller om et hollandsk bysamfund, der blomstre på grund af de arbejdsomme købmænd, der henter varer hjem fra hele verden, men samtidig styres byen meget strengt med fordømmelse og forbud af præsten og kirken. Denne del tager temaer som seksualitet, racisme og kvinders rettigheder op.

Så er der den anden del, som  var det der tiltrak mig til bogen, men som efter min mening faldt lidt i gennem og det er den overnaturlige del, med den mystiske dukkemager, der synes at kunne læse Petronallas tanker og forudsige hændelser. Det er et spændende og anderledes spor, men jeg synes ikke forfatteren lykkedes med at gøre den symbolik der ligger i dukkehuset tydelig og forståelig, eller med at kæde den del troværdigt sammen med den historiske del.

Bogen får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar