tirsdag den 8. december 2015

Ulrik Langen - Den afmægtige


Jeg kan ikke præcis huske hvor jeg har bogen fra, måske det var fra et bogudsalg for et par år siden?

Christian 7. er nok mest kendt for affæren mellem Struensee og Caroline Mathilde og deres efterfølgende straf. I denne meget saglige, men også meget lettilgængelige bog om Christian 7.s liv, bliver der tegnet et mere nuanceret og helstøbt billede af den myteomspundne konge, end bare de klassiske klicher der er blevet gentaget igen og igen om 'den skøre konge'.

Forfatteren skriver i et forståeligt sprog, men meget seriøst og på et højt fagligt niveau, godt underbygget af et hav af kildehenvisninger. Gennem bogen får man som læser et godt indblik i livet ved Christian 7. hof. Intrigerne og det højspændte politiske spil, hvor alle forsøger at mele deres egen kage og tilgodese deres egen karriere på bekostning af kongens ve og vel.

Christian d. 7 levede i en meget omskiftelig tidsperiode og det er interessant at læse om landets udvikling. Hvordan fremgang blev afløst af tilbageskridt, og løssluppenhed og maskerader afløst af krig og kaos.

Forfatteren tilslutter sig ikke den almene opfattelse af at Christian 7. var skizofren, men prøver gennem beskrivelsen af den meget barske opvækst med fysisk vold og verbale overfusninger, til den udsatte og isolerede position kongen befandt  sig i hele livet, samt andre overbevisende faktorer, at give en mulig forklaring på hans vaklende mentale tilstand.

En yderst interessant og meget anbefalelsesværdig bog, hvis man er bare det mindste interesseret i Danmarks historie eller bare historiske romaner generelt.

Den afmægtige får 5/5 stjerner.

2 kommentarer:

 1. Hvor er det skøn at læse at du, som jeg, fages af Langes historiske univers. Det er bestemt en bog, som jeg må have fingrene i meget snart! Ved du, hvilket forlag som har udgivet bogen?
  Ønsker dig og familien en skøn og dejlig jul ☺��❤

  SvarSlet
  Svar
  1. Ulrik Langen skriver helt vildt godt og jeg blev i den grad fanget af historien selv om det er tungt stof. Det er Jyllandspostens Forlag, der i sin tid udgav bogen, jeg mener den er fra 2008. Senere er de vist fusioneret med Politikens Forlag.

   Tak og også en glædelig jul til dig og din familie :)

   Slet