søndag den 10. april 2016

Læst og lyttet uge 14-2016.


Ugen har budt på nogle overordentlig interessante læseoplevelser omkring tro og religion. Bogen Katolske mirakler i to årtusinde af Alec Due og Lene Stæhr, gav et anderledes kig ind i den katolske tros, for mig mere ukendte sider. Mens de to nedenomtalte bøger måske giver et mere kritisk  og nytænkende indblik i troen på Gud.

Men der gik ikke Gud og tro i alle ugens bøger. Det blev også til en bog i forbindelse med mit kinesiske årslæsetema, som var Et rum større end ensomheden af Yiyun Li og sammen med Læseklubben blev det til en genlæsning af Robert L. Stevensons klassiker Dr. Jekyll and Mr. Hyde som jeg har læst utallige gange og som måske også er lidt aktuel i forbindelse med diskussionen om det gode og onde i mennesket.

Helene Hägglund - Nonne tur/retur. Bogen er lyttet som lydbog fundet på Mofibo.

Dette er forfatterens fortælling om mødet med livet inden for klosterets mure. Som teenager bliver hun tiltrukket af klosterlivet, som giver et stabilt modstykke til hendes omtumlende, rodløse liv som skilsmisse barn.

Men i klosteret får hun ikke den fred, ro og åndelig vejledning hun har higet efter, i stedet bliver hun mødt af en verden af intriger, magtmisbrug og overgreb.

Om historien er sand er svært at sige. Jeg synes hun virker troværdigt og meget fattet i det hun skriver. Det er på ingen måde mudderkastning hun er ude i og hun holder en meget sober tone i hele bogen. Den kan dog godt virke lidt kalejdoskopisk og forvirrende, men hovedbudskabet om fortielserne, bureaukratiet og kønsdiskrimineringen inden for den katolske kirke kom klart og tydeligt i gennem.

Nonne tur/retur får 4/5 stjerner.

Philip Pullman - Det gode menneske Jesus og skurken Kristus. Bogen er købt i Arnold Busck til bogudsalget i 2013.

Denne roman tager udgangspunkt i det nye testamente og beretningen om Jesus. Pullman præsterer den ide at der ikke blev født bare et barn i stalden i Betlehem, men faktisk to. Nemlig et sæt tvillingedrenge. Jesus OG Kristus.

Jesus bliver den figur vi kender fra bibelen, mens broderen Kristus er den iagttagende, der observerer og dokumenterer, da han bliver opsøgt af en mystisk fremmed, der opfordrer ham til at nedskriver alle historierne om Jesus.

Så egentlig er denne roman gentagelser af alle de lignelser vi kender fra biblen, med det twist at det er Jesu broder der tilpasser dem og nedskriver dem efter sin opfattelse. Men der er mere i den som så, for umiddelbart lyder det måske lidt kedeligt. Det er det ikke! For bogen sætter alligevel mange tanker i gang og virker noget mere plausibel end Dan Browns vilde ( men enormt underholdende) Maria Magdalena-teorier.

Fordi jeg ikke er troende, så synes jeg egentlig ikke at bogen er så kontroversiel, som jeg havde hørt den udråbt til at være, og derfor gjorde den nok heller ikke så vanvittigt stort indtryk på mig.

The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar