søndag den 1. maj 2016

Finn Abrahamowitz - Jesus, en biografi

Bogen har jeg købt i den nu lukkede Rossels Boghandel for mange herrens år siden.

En biografi om Jesus er noget af en opgave at give sig i kast med, men jeg synes forfatteren slipper rigtig godt fra det. I denne biografi tager han ikke stilling til om Jesus er Guds søn ( eller gør han...), det han prøver på er mere at hive de ( meget få) historiske facts, der findes om den historiske person Jesus, ud af biblens og Det ny testamentes gemmer.

Det ny testamente består af mange forskellige personer, hvor af ingen er øjenvidner, men der fra 30 og helt op til 60 år efter Jesu død, har nedfældet alle disse historier. Hvilket selvfølgelig ikke giver et helt troværdigt billede af manden, da de flere steder modsiger hinanden og alle disse overleveringer bygger på genfortællinger og vi ved jo alle hvad der sker med den ene fjer, der bliver til ti høns.

I bogen kommer forfatteren ind på historiske, kulturelle og religiøse forhold i området hvor Jesus øjensynligt levede. Det er utrolig interessant, men jeg havde dog svært ved at følge med i alle henvisningerne til bibelteksterne. Selv om forfatteren var god til at klarlægge de forskellige navne på forskellige af datidens sprog og generelt førte et letforståeligt sprog.

Jeg er ikke særlig velbevandret i bibelhistorier. Vores kristendomsundervisning i folkeskolen bestod af en lærer, der kunne store dele af bibelen udenad og han genfortalte så de forskellige historier, mens vi sad og tegnede. Men netop derfor er jeg måske mere modtagelig for de ting forfatteren kommer frem til i sin bog om Jesus, end hvis jeg havde været mere inde i fortællingen, for så havde jeg jo nok haft min egen mening om Jesus og Gud.

Jeg kan forestille mig at biografien ikke er lige populær i alle kredse, da den stiller sig meget kritisk overfor den almene forestilling om Jesus. Men jeg synes nu den var ganske underholdende og interessant.

Jesus, en biografi får 4/5 stjerner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar